Стотици туристи на Мачу Пикчу се оказаха блокирани заради протестите на местните Снимка: © Снимка: Getty Images

Известният туристически обект Мачу Пикчу, който се смята за едно от новите седем чудеса на света, беше затворен от властите на Перу за неопределено време. Причината са продължаващите протести срещу новия президент на страната.

Демонстрантите в Перу настояват за нови избори и призовават новия президент Дина Болуарте да се оттегли. Протестиращите също така искат предшественикът Педро Кастийо, който беше свален и в момента се намира в затвора с обвинение за бунт и заговор, да бъде освободен. Кастийо се смята от демонстрантите за легитимния лидер на Перу. При протестите бяха убити десетки.

Правителството казва, че е затворило мястото и пешеходната пътека на инките, която води до него, за да защити туристите и гражданите.

Стотици хора бяха блокирани с часове в подножието на цитаделата на инките от 15-ти век, но вече са спасени, предава BBC.

В четвъртък влаковите релси бяха повредени, заради което спряха и железопътните услуги до Мачу Пикчу. Това остави 418 души блокирани на мястото.

До събота вечерта обаче министерството на туризма обяви, че всички - 148 чужденци и 270 перуанци - са били безопасно евакуирани с влакове и автобуси.

Това не е първият случай на блокирани туристи в Мачу Пикчу. Преди месец стотици посетители бяха изведени с хеликоптер, след като останаха там няколко дни.

Разположен високо на планина в Андите, Мачу Пикчу е изключително популярно място сред туристите. Всяка година то е посещавано от около милион души.

Някои посетители пристигат в Мачу Пикчу по пътеката на инките, която е известна няколкодневна екскурзия. В изявление министерството на културата на Перу каза, че онези, които вече са закупили билети, ще могат да ги използват един месец след края на демонстрациите или парите им ще бъдат възстановени.

Най-малко 58 перуанци са били ранени при протестите, твърди доклад на омбудсмана на Перу.

В събота властите съобщиха , че друг протестиращ е загинал след демонстрации в южния регион Пуно, където бяха опожарени полицейски участъци.

При последните сблъсъци бяха блокирани пътищата, а полицията използва сълзотворен газ срещу демонстранти в столицата Лима.

Европейският съюз осъди широко разпространеното насилие и в свое изявление призовава за "спешни стъпки за възстановяване на спокойствието".

Перу премина през години на политически сътресения, които достигнаха своя връх, когато Кастийо беше арестуван миналия месец за опит да разпусне Конгреса.

Наследникът му Болуарте се противопостави на призивите да се оттегли, включително на някои регионални управители, и по-рано тази седмица призова перуанците да гарантират, че протестите им са мирни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024