Снимка: © Getty Images

Потоците на руски газ към съседна Финландия ще спрат в събота сутринта. Това съобщи финландският държавен газов оператор "Гасум", цитиран от "Ройтерс".

"В петък следобед, 20 май, "Газпром експорт" информира "Гасум", че доставките на природен газ за Финландия по съществувашия договор ще бъдат прекъснати в събота, 21 май, в 02:00 часа", се казва в съобщението.

Финландия отказа да плати на "Газпром" в рубли, както Русия поиска от европейските страни. Новината за спирането на газа не изненада финландския оператор, който по-рано обяви, че очаква известие за това в близките дни.

„Изключително жалко е, че доставките на природен газ по договора ни ще бъдат спрени. Ние обаче внимателно се подготвяхме за тази ситуация и при условие, че няма смущения в газопреносната мрежа, ще можем да снабдим всички наши клиенти с газ през следващите месеци", каза изпълнителният директор на компанията Мика Вильянен.

Страната внася 70% от синьото гориво от съседна Русия, но това представлява само около 5% от годишното енергийно потребление. От компанията уверяват, че са готови да продължи да доставят газ на финландските си клиенти от други източници през газопровода "Балтиконектор", който свързва Финландия и Естония.

В началото на седмицата президентът и правителството на Финландия официално потвърдиха намерението страната да кандидатства за членство в НАТО. Това ще проправи пътя към разширяване на 30-членния западен военен алианс на фона на руската война в Украйна. Новината беше съобщена от президента Саули Ниинистьо.

Ниинистьо е разговарял по телефона с Владимир Путин, за да го информира за причините за решението на властите да се присъединят към НАТО - исторически обрат в политиката на Хелзинки след края на Втората световна война.

"Президентът Ниинистьо каза на президента Путин колко фундаментално се промени ситуацията със сигурността на Финландия след руските искания от края на 2021 г., които целяха недопускане на други държави от членство в НАТО, и след мащабната руска инвазия в Украйна през 2022 г.", се казва в съобщение на администрацията в Хелзинки.

Да бъдеш "неутрален" съсед на Русия, или защо дори Финландия вече иска членство в НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев