На кого се обаждаш, когато искаш да се обадиш на Европа? Снимка: © Getty Images

На кого се обаждаш, когато искаш да се обадиш на Европа? С перефразирания въпрос, приписван на Хенри Кисинджър, Politico.eu описва твърде сложните отношения на самия връх на Европейския съюз и неразбирателството между председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

И предупреждава, че липсата на партньорство се отразява не само на законодателния и политическия дневен ред на ЕС, който зависи от деликатно междуинституционално балансиране. Но и заплашва да подкопае авторитета на ЕС в света.

Седмица преди началото на срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали, вероятността Европейският съюз да представи единен фронт изглежда нищожна. Вместо да координират действията си, двамата най-висши представители на блока по-скоро ще се избягват, а служителите, участващи в организацията на пътуването, ще бъдат строго инструктирани да предотвратят припокриване на маршрутите им.

През последните почти три години отношенията между Мишел и фон дер Лайен са влошени, двете институции почти не си говорят, а двамата европейски лидери внимават да не се срещат заедно с чуждестранни високопоставени лица. Една от централните теми на Г-20 ще бъде разговорът между Мишел и китайския лидер Си Дзинпин. Като се имат предвид разногласията в ЕС относно отношенията с Пекин, тази среща се очертава да бъде от решаващо значение.

Но Урсула фон дер Лайен не е поканена. Причината? Нейният отказ да позволи на Шарл Мишел да присъства на срещата с индийския министър-председател Нарендра Моди по време на срещата на Г-7 в Германия през юни.

Съперничеството между Комисията и Съвета е предизвикателство за ЕС отдавна. ЕК е изпълнителният орган, който може да предлага законодателни актове. А това поставя нейния председател в центъра на почти всяка инициатива на ЕС.

Но Съветът е мястото, където държавните и правителствените ръководители се срещат, за да превърнат предложенията в закон. Въпреки че неговият председател играе координираща роля, като модерира дебатите между тези, които реално взимат решенията, позицията му вероятно е по-близо до там, където се крие истинската власт на блока.

Оттук и въпросът по Кисинджър. Европейският парламент представлява трети център на властта, той се възприема по-скоро като по-малък брат на двете институции.

Напрежение е имало и преди, когато Жан-Клод Юнкер оглавяваше Комисията, а Доналд Туск беше председател на Съвета, но според служители в европейските институции личностният сблъсък между настоящите първи лица на ЕС е издигнал междуинституционалната конкуренция на друго ниво.

Срещи между фон дер Лайен и Мишел на практика не се провеждат, дори в навечерието на заседанията на върха на ЕС. А това са обикновено форумите, на който ЕС постига напредък по големите стратегически и непосредствени предизвикателства. По време на обсъжданията на световната продоволствена криза представителите на ООН бяха изненадани, когато високопоставен служител на ЕС, който преди това е участвал в разговорите, изведнъж беше изключен от следващите срещи.

Пред Politico за тези случки свидетелстват служители на институциите, пожелали анонимност.

Необичайна комбинация и Урсула фон дер Лайен в "Дивангейт"

Още когато Фон дер Лайен и Мишел бяха избрани да оглавят двете най-мощни институции на ЕС през 2019 г., комбинацията изглеждаше необичайна. Председателката на ЕК преди това бе министър на отбраната в правителството на Ангела Меркел и беше прекарала по-голямата част от кариерата си във вътрешната политика. Мишел е бивш белгийски премиер от известно политическо семейство, а и имаше повече опит в ЕС, тъй като беше сядал около масата на Европейския съвет като лидер на страната си.

Лидерите на ЕС имат някои сходства в биографиите. Произхождат от семейства, в които има политици - бащите и на двамата правят кариера и на национално, и на европейско ниво.

Но двамата са много различни като хора. Фон дер Лайен, лекар и майка на седем деца, е с аналитичен ум и се владее. Мишел е мек лидер, увлечен по поезията. Когато се ожени за дългогодишната си приятелка през миналата година, той покани съпругите на лидерите на ЕС на вечеря и на изложба на творби на британския художник Дейвид Хокни в брюкселския център за изящни изкуства "Бозар".

Съвместната им работа в ЕС започва спокойно, свидетелстват участници в събитията пред европейското издание, дори е имало срещи всеки понеделник следобед. Разговорите бързо спрели, но отношенията се обтягат до скъсване през април 2021 г. Тогава те заминават заедно за Турция на визита при Реджеп Тайип Ердоган. Посещението се запомни с кадрите, на които Мишел заема единствения стол до турския президент, оставяйки фон дер Лайен да седне на дивана срещу турския външен министър. По-късно председателят на Комисията, първата жена, заемаща този пост, заяви пред Европейския парламент, че е "огорчена" и заподозря сексисъм. Случката остана в историята като "Дивангейт", но оттогава отношенията между двамата първи в ЕС само се влошават.

Дали Шарл Мишел е научил урока от Турция? През февруари 2022 г. той остана безучастен по време на фотосесия с африкански официални лица, когато външният министър на Уганда мина покрай фон дер Лайен, за да стисне ръката му, а след това и тази на Еманюел Макрон. Френският президент деликатно подсказа на министъра, че може би иска да поздрави председателя на ЕК.

Борба за информация

Въпреки че двамата лидери се появяват един до друг на пресконференциите след срещите на върха на ЕС, диалогът помежду им почти не съществува, а служителите на Съвета на ЕС твърдят, че "търсят информация като журналисти" за намеренията на ЕК. Кабинетът на Мишел обикновено научава за законодателните предложения на Комисията заедно със сътрудниците и представителите на страните членки. "Живеем в постоянна борба да накараме и двете страни да споделят информация", казва служител на европейската институция.

Европейските кулоари разказват истории как сривът в комуникацията кара някои еврокомисари да прибягват до директни контакти със служители на Съвета, за да гарантират, че тяхно досие или портфейл ще намерят място в официалните документи, отразяващи взетите от националните лидери на страните членки решения.

Напрежението си личи и от официанта кореспонденция - Politico цитира и писмо, в което Мишел упреква фон дер Лайен, че не е представила предложение за ограничаване на цените на природния газ, след като националните лидери призоваха за това по време на срещата на върха през октомври. Недоверие има и по отношение на сигурността - по време на пандемията дори е имало случай, в който началникът на кабинета на фон дер Лайен Бьорн Зайберт и европейски комисар решават да пропътуват Брюксел и да изпозват защитената връзка в централата на НАТО, за да разговарят с високопоставен представител от Белия дом, вместо да се разходят до "съседите" си по офис от Съвета на ЕС.

Кой има предимство?

В съревнованието между двамата лидери фон дер Лайен има предимство. Въпреки че Мишел официално представлява ЕС на външни събития, председателят на Комисията се превърна в най-изявения лидер на ЕС, особено когато става въпрос за отношенията с Вашингтон, анализира европейското издание.

Откакто Русия нападна Украйна, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поддържа близки работни отношения с екипа на фон дер Лайен, като си сътрудничи тясно по-специално в областта на санкциите.

Когато канадският президент Джъстин Трюдо посети Брюксел през март, протоколът изискваше той да се срещне с председателя на Съвета. Но канадската делегация настоя за разговори и с фон дер Лайен, което е показателно за нейния международен авторитет.

Въпреки всичко служителите на европейските институции смятат, че когато става въпрос за разваляне на отношенията, и двете страни носят вината за това. "Няма никакъв смисъл ръководителят на Европейската комисия и председателят на Европейския съвет да се карат", казва един дългогодишните представители в европейската администрация.

"По време на криза ЕС трябва да се обедини. Да, в структурно отношение двете институции са в конфликт. Понякога няма ясно разделение на работата. Но ние се нуждаем от възрастни хора в стаята."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024