"Не на войната": хакери удариха руски телевизии в Деня на победата Снимка: © Twitter

Хакери атакуваха руски телевизии в Деня на победата. Tова съобщава британското издание The Telegraph. Малко преди началото на военния парад по повод 9 май в Москва в информацията за програмата, която тече в момента, по екраните на приемниците се появи надписа: "Кръвта на хиляди украинци и стотиците техни деца е по ръцете ви".

Кибератаката е засегнала телетекст услугите на водещи оператори като MTS, NTV-plus, Rostelecom, Winx. Посланието против войната се появило в справочната информация на Канал 1, Русия 1, NTV и други. Каналът на руското министерство на отбраната ТВ Звезда също е бил засегнат.

Хакерите смениха наименованията на предаванията в програмата на руските телевизии. Надписите "Не на войната" и "Телевизиите и властите лъжат" се появиха дори и в детските канали.

Така вместо да рекламират празничните паради по случай Деня на победата, които са толкова важни за пропагандната машина на Кремъл, посланията, появили се на екраните, припомниха за руските военни престъпления в Украйна.

Руският оператор MTS определи надписите като „ектремистки“: „Беше извършена кибератака върху руските телевизионни канали за излъчване, поради което абонатите можеха видят екстремистки надписи в мрежата за излъчване. Нашите IT-специалисти незабавно премахват последствията от хакването, за да могат абонатите да получават услуги и да гледат телевизионни програми и филми възможно най-бързо” се казва в позицията на оператора.

Засегнат е бил и сайтът Лента.ру - там пропагандните заглавия са били заменени с послания срещу войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024