"Не на войната": хакери удариха руски телевизии в Деня на победата Снимка: © Twitter

Хакери атакуваха руски телевизии в Деня на победата. Tова съобщава британското издание The Telegraph. Малко преди началото на военния парад по повод 9 май в Москва в информацията за програмата, която тече в момента, по екраните на приемниците се появи надписа: "Кръвта на хиляди украинци и стотиците техни деца е по ръцете ви".

Кибератаката е засегнала телетекст услугите на водещи оператори като MTS, NTV-plus, Rostelecom, Winx. Посланието против войната се появило в справочната информация на Канал 1, Русия 1, NTV и други. Каналът на руското министерство на отбраната ТВ Звезда също е бил засегнат.

Хакерите смениха наименованията на предаванията в програмата на руските телевизии. Надписите "Не на войната" и "Телевизиите и властите лъжат" се появиха дори и в детските канали.

Така вместо да рекламират празничните паради по случай Деня на победата, които са толкова важни за пропагандната машина на Кремъл, посланията, появили се на екраните, припомниха за руските военни престъпления в Украйна.

Руският оператор MTS определи надписите като „ектремистки“: „Беше извършена кибератака върху руските телевизионни канали за излъчване, поради което абонатите можеха видят екстремистки надписи в мрежата за излъчване. Нашите IT-специалисти незабавно премахват последствията от хакването, за да могат абонатите да получават услуги и да гледат телевизионни програми и филми възможно най-бързо” се казва в позицията на оператора.

Засегнат е бил и сайтът Лента.ру - там пропагандните заглавия са били заменени с послания срещу войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024