Снимка: © Народно събрание

В редиците на „Има такъв народ“ има депутати, които са несъгласни с водената от лидерите на парламентарната група политика и ако те се откажат да действат според „партийната повеля“, до мнозинство в пленарната зала би могло да се стигне. Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев в ефира на bTV.

„Предстои тепърва да се види доколко говорим за сериозна политическа криза. В момента имаме ясни 109 гласа в пленарната зала, които са от ПП, ДБ и БСП. Оттам нататък би могло според мен отново да се стигне до мнозинство в пленарната зала", каза Минчев - като мова може да се случи, ако определени народни представители решат да не спазят партийната дисциплина.

„Моят оптимизъм идва първо от това, че разговорите с народни представители, които винаги се водят в рамките на институцията, в която всички заедно работим, показва, че не всички представители от ИТН са съгласни с този начин на действие, които лидерите на формацията предприемат“, обясни още Минчев в ефира на БТВ.

Председателят на Народното събрание отказа да посочи конкретни имена, но уточни, че „неговата гледна точка“ (на президиума в пленарната зала) му позволява да наблюдава всички народни представители, а от мястото му „се вижда в погледа им кога те са съгласни и кога не са с предприети от ръководството действия“.

На въпроса дали е забелязвал тези „несъгласни погледи“ да се превръщат в гласове срещу партийната повеля, Никола Минчев отговори, че е „може би е дошъл моментът това да се случи“. Той коментира изказването на депутата Тошко Йорданов, че „дванадесет предатели няма да намерите в ИТН“, така:

„Аз не ги квалифицирам като предатели, а като хора, които са влезли в политиката с желание да направят нещо добро и смислено за страната ни и когато виждат, че по този начин, по който се действа в момента няма да стигнем до такъв резултат, вече да предприемат други стъпки“, каза председателят на НС.

Към момента няма промяна в персоналния състав на Народното събрание, както и в този на Министерския съвет. „Изтеглям министрите“ не означава нищо на юридически език - само НС решава промените в Министерския съвет след постъпило предложение за това, разясни процедурата Николов.

„Няма такъв похват лидер да изтегли министрите, министрите могат да подадат оставка, защото това е личен акт. Оттам нататък, за да се случи действително на юридически език тази промяна, трябва министър-председателят да предложи на НС да приеме персонални промени в състава на МС, а кабинетът пада при вот на доверие или вот на недоверие“, допълни Минчев.

Ключово е да бъде приета актуализацията на бюджета, а според председателя на парламента това ще се случи – като обратният сценарий би бил „невероятен“.

„Убеден съм, че и опозицията си дава сметка колко важна е стъпката. Вярвам, че много народни представители ще застанат зад приемането на актуализацията и много политически сили ще подходят отговорно в този случай, така че да няма неприета актуализация“.

Вчера от ИТН коментираха, че ще подкрепят актуализацията на бюджета частично – само в неговата социална част, но Никола Минчев посочи, че такава подкрепа „не е достатъчна“:

„Актуализацията или ще мине, или няма да мине. Тази частична подкрепа не е достатъчна и не бих я определил като отговорно поведение. В залата има 240 народни представители – всеки със своя съвест и с убеждение, както и седем парламентарни групи, които също имат своя начин да подходят отговорно. Смятам, че актуализацията ще бъде приета“, каза Минчев.

Премиерът Кирил Петков обвини вицепремиера Гроздан Караджов, че е опитал да увеличи без аргументи бюджета на АПИ с 3,6 млрд. лв., за да се разплати със съмнителни строителни фирми. Караджов отхвърли обвиненията на Петков и ги определи като „обиди, клевети и лъжи“.

„Решението на НС е за около 1 млрд. и 200 млн., бюджетът на АПИ е над 2 млрд. Това, което той е поискал допълнително над тези 2 млрд., надхвърля още 3 млрд. и половина, така че препратката към решението на НС математически не издържа. Тези 3 млрд. и половина не съответстват на решението на НС“, коментира Никола Минчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени