Никола Минчев: В ИТН има депутати, които не са съгласни с решенията на ръководството Снимка: © Народно събрание

В редиците на „Има такъв народ“ има депутати, които са несъгласни с водената от лидерите на парламентарната група политика и ако те се откажат да действат според „партийната повеля“, до мнозинство в пленарната зала би могло да се стигне. Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев в ефира на bTV.

„Предстои тепърва да се види доколко говорим за сериозна политическа криза. В момента имаме ясни 109 гласа в пленарната зала, които са от ПП, ДБ и БСП. Оттам нататък би могло според мен отново да се стигне до мнозинство в пленарната зала", каза Минчев - като мова може да се случи, ако определени народни представители решат да не спазят партийната дисциплина.

„Моят оптимизъм идва първо от това, че разговорите с народни представители, които винаги се водят в рамките на институцията, в която всички заедно работим, показва, че не всички представители от ИТН са съгласни с този начин на действие, които лидерите на формацията предприемат“, обясни още Минчев в ефира на БТВ.

Председателят на Народното събрание отказа да посочи конкретни имена, но уточни, че „неговата гледна точка“ (на президиума в пленарната зала) му позволява да наблюдава всички народни представители, а от мястото му „се вижда в погледа им кога те са съгласни и кога не са с предприети от ръководството действия“.

На въпроса дали е забелязвал тези „несъгласни погледи“ да се превръщат в гласове срещу партийната повеля, Никола Минчев отговори, че е „може би е дошъл моментът това да се случи“. Той коментира изказването на депутата Тошко Йорданов, че „дванадесет предатели няма да намерите в ИТН“, така:

„Аз не ги квалифицирам като предатели, а като хора, които са влезли в политиката с желание да направят нещо добро и смислено за страната ни и когато виждат, че по този начин, по който се действа в момента няма да стигнем до такъв резултат, вече да предприемат други стъпки“, каза председателят на НС.

Към момента няма промяна в персоналния състав на Народното събрание, както и в този на Министерския съвет. „Изтеглям министрите“ не означава нищо на юридически език - само НС решава промените в Министерския съвет след постъпило предложение за това, разясни процедурата Николов.

„Няма такъв похват лидер да изтегли министрите, министрите могат да подадат оставка, защото това е личен акт. Оттам нататък, за да се случи действително на юридически език тази промяна, трябва министър-председателят да предложи на НС да приеме персонални промени в състава на МС, а кабинетът пада при вот на доверие или вот на недоверие“, допълни Минчев.

Ключово е да бъде приета актуализацията на бюджета, а според председателя на парламента това ще се случи – като обратният сценарий би бил „невероятен“.

„Убеден съм, че и опозицията си дава сметка колко важна е стъпката. Вярвам, че много народни представители ще застанат зад приемането на актуализацията и много политически сили ще подходят отговорно в този случай, така че да няма неприета актуализация“.

Вчера от ИТН коментираха, че ще подкрепят актуализацията на бюджета частично – само в неговата социална част, но Никола Минчев посочи, че такава подкрепа „не е достатъчна“:

„Актуализацията или ще мине, или няма да мине. Тази частична подкрепа не е достатъчна и не бих я определил като отговорно поведение. В залата има 240 народни представители – всеки със своя съвест и с убеждение, както и седем парламентарни групи, които също имат своя начин да подходят отговорно. Смятам, че актуализацията ще бъде приета“, каза Минчев.

Премиерът Кирил Петков обвини вицепремиера Гроздан Караджов, че е опитал да увеличи без аргументи бюджета на АПИ с 3,6 млрд. лв., за да се разплати със съмнителни строителни фирми. Караджов отхвърли обвиненията на Петков и ги определи като „обиди, клевети и лъжи“.

„Решението на НС е за около 1 млрд. и 200 млн., бюджетът на АПИ е над 2 млрд. Това, което той е поискал допълнително над тези 2 млрд., надхвърля още 3 млрд. и половина, така че препратката към решението на НС математически не издържа. Тези 3 млрд. и половина не съответстват на решението на НС“, коментира Никола Минчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024