Руският магнат Олег Тинков, основател на една от най-големите руски банки, e бил принуден от Кремъл да продаде aкциите си без никаква възможност за преговори, след като разкритикува инвазията в Украйна в публикация в социалните мрежи. Това разказа самият Тинков пред американския всекидневеник New York Times.

Ден след като руският милиардер публикува критичния си коментар за войната в Instagram, администрацията на руския президент Владимир Путин се е свързвала с ръководителите на банката, за да им нареди да прекъснат връзките си с Тинков. Заплахата е била, че в противен случай банката ще бъде национализирана, твърди бизнесменът.

От „Тинькофф банк“ отричат да е имало заплахи срещу ръководството и изглежда се дистанцират от основателя си.

Решението на Олег Тинков да продаде дела си беше оповестено публично миналата седмица. Тогава руският бизнесмен каза, че се оттегля, „за да посвети повече време на грижите за здравето си и семейството си“.

Делът от 35 процента от акциите на руския бизнесмен в TCS Group беше продаден на конгломерата „Интеррос“, собственост на близкия до Кремъл минен магнат Владимир Потантин. Той е един от най-влиятелните руски олигарси, а миналата година неговото състояние бе оценено на 27 млрд. долара от списание „Форбс“.

Банката на Русия одобри сделката, но нейните параметри не бяха оповестени. Тинков я определя като "отчаяна продажба“, наложена му от Кремъл, в интервюто за New York Times.

"Не можех да обсъждам цената. Това е заложническа държава - приемаш това, което ти предлагат, без да преговаряш", казва Олег Тинков пред американския всекидневник. Той не разкрива цената, но твърди, че по негова оценка е продал дела си за 3% от истинската му стойност.

"Принудиха ме да продам акциите си заради изявленията ми. Продадох ги за жълти стотинки", заявява Тинков.

Руският бизнесмен споделя, че все пак е благодарен на Потанин, че е позволил да получи поне някакви пари от продажбата на акциите. Делът му в банката вече беше обезценен от западните санкции срещу финансовата система на Русия. Тинков разказва, че и преди това е обмислял продажба, защото "докато Путин е жив, се съмнявам, че нещо ще се промени".

„Знаех, че режимът на Путин е лош. Но, разбира се, нямах представа, че ще придобие такъв катастрофален мащаб“, казва още Тинков пред New York Times.

Олег Тинков е един от малкото олигарси, които изразиха загриженост след нахлуването на Москва в Украйна. В интервюто за New York Times руският бизнесмен посочва, че много други руски бизнесмени, както и хора от правителствения елит, са му споделяли насаме, че подкрепят позицията му и също не одобряват войната, но се страхуват да го заявят публично.

„Няма печеливши в тази война. Загиват невинни хора и войници. Генералите, които се събудиха с махмурлук, разбраха, че имат скапана армия. И как армията ще е добра, когато всичко друго в държавата е скапано и затънало в шуробаджанащина, подмазвачество и сервилност“, написа Тинков в своя Instagram профил на 19 април.

„Естествено има идиоти, които рисуват Z, но идиотите във всяка държава са 10 на сто. 90 на сто от руснаците са ПРОТИВ тази война“, коментира още милиардерът. Тинков призова западните държави да дадат на Путин „ясен изход, за да спаси лицето си и да спре това клане“ - и така си навлече гнева на Кремъл и неговите поддръжници.

В социалните медии се появиха снимки на накъсани дебитни карти на „Тинькофф банк“, а Владимир Соловьов, водещ в държавна телевизия, произнесе тирада срещу бизнесмена, заявявайки: „Вашата съвест е гнила“.

Още през 2020 г. Тинков се оттегли от поста председател на „Тинькофф банк“, след като бе диагностициран с остра левкемия. Той е смятан за един от малкото руски милиардери, които натрупват богатства, без да се осланят на връзки с руския президент и правителство.

Бизнесменът намери начин да съжителства с Кремъл и да прави милиарди - поне до 19 април. „Преживях левкемията, но може би Кремъл ще ме убие“, казва руският бизнесмен пред американския всекидневник.

В интервюто си за New York Times той споделя, че никой от Кремъл никога не се е свързвал директно с него, но е чул от приятели, близки до служители на руските службите за сигурност, че животът му може да е застрашен.

„Те ми казаха: „Решението по отношение на теб е взето. Дали това означава, че на всичкото отгоре ще ме убият, не знам. Не го изключвам“, каза Тинков, който е наел охранители, които да го пазят.

(Само)убийство? Редица руски олигарси, близки до Газпром и Новатек, бяха открити мъртви през 2022


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024