Снимка: © Getty Images

Продължава евакуацията на стотици украински бойци от стоманодобивния комбинат „Азовстал“ в Мариупол. Още над 260 бойци са изведени от завода, а най-малко 50 от тях са тежко ранени, съобщава BBC. Конвой от поне седем автобуса е пристигнал в контролирания от Русия град Оленивка, близо до Донецк, съобщава още медията. По-рано в Оленивка пригнаха други над 200 евакуирани бойци от „Азовстал“.

„Истински концентрационен лагер на XXI век, създаден от Русия в центъра на Европа” – така описа колонията Оленовка съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Адрющенко в своя Телеграм канал: “Хората там са държани в ужасни условия, хранят ги нередовно, не оказват медицинска помощ. Там се държат военни, бивши работници в правоохранителните органи, активисти, журналисти и просто хора, предизвикали подозрение (включително наличие на патриотични татуировки).”

Евакуацията на бойците от "Азовстал" се ръководи от военни и разузнавачи от Украйна, привлечени са и най-влиятелните международни посредници. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. Украйна заяви, че прави "всичко възможно и невъзможно", за да спаси останалите хора в мариуполския стоманодобивен комплекс, но тяхната съдба все още остава неясна.

Украйна е получила гаранции от организации като Червения кръст и ООН за безопасността на бойците, отведени на територията на Русия. Това съобщи пред New York Times депутатът от Върховната Рада Кира Рудик, участник в преговорите между Украйна и Русия. Договореност за това с Москва обаче още няма.

“Това беше единствената причина, защото те бяха решени да се бият докрай", казва тя, добавяйки: "Ние искаме да ги прехвърлим в трета страна, например Турция. Русия е против. Но какво можем да направим в тази ситуация? Ще трябва да продължим преговорите”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказва да каже дали войниците ще бъдат третирани като военнопленници или като военнопрестъпници, но казва, че отношението към тях ще бъде "в съответствие със съответните международни закони".

Киев призовава нейните сили дa бъдат разменени за руски военнопленници. Повечето от бойците обаче са от полка "Азов", който руската прокуратура иска да бъде обявен за терористична организация. Председателят на руската Дума Вячеслав Володин вчера предложи да се приеме закон, с който да бъде забранено “военнопрестъпници” да бъдат разменяни.

Стотици бойци бяха евакуирани от обекта през последните няколко дни, след като през нощта срещу вторник ръководството на украинската армия разпореди на командирите на бойците да спасят личния състав като се предадат на руските военни. Не е ясно колко души остават блокирани в подземията на „Азовстал“. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр каза, че Киев знае техният брой, но отказва да разкрие подобна информация.

Опустошителната обсада на пристанищния град Мариупол продължава вече близо три месеца, а градът е предимно под контрола на силите на Кремъл. Пълното му завоевание ще даде на Русия сухопътен мост към Крим и пълен контрол над Азовско море, прекратявайки морската търговия на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170