Проверете двадесетолевките: Валидна остава само тази с лика на Стефан Стамболов

От 1 февруари банкнотите с номинал 20 лева, отпечатани през 2005 г. излизат официално от обращение и вече няма да са законно платежно средство.

Решението на Българската народна банка (БНБ) е от октомври миналата година, но сега влиза в сила.

Става дума за двадесетолевките с бледолилав цвят - с тях вече няма да може да се пазарува или да ги получите като ресто. На лицевата им повърхност е изобразена част от сградата на централната банка в София и емблемата на БНБ. От другата страна се вижда реплика на първата българска банкнота с номинал 20 лева от 1885 година.

Банконите от 20 лева от всички други емисии на БНБ остават в обращение. Това са хартиените пари с цветния холограмен портрет на Стефан Стамболов и холограмната лента с оптични ефекти, които се редуват при промяна на ъгъла на наблюдение - изображение на орел и лъв. Вижда се и обемно триизмерно изображение на числото "20". В последната емисия от 2020 г. има и допълнителна мярка срещу фалшифициране - добавен е знак за незрящи - три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Банкноти от 20 лв с лика на Стамболов

Ако имате от бледолилавите хартиени пари - това не значи, че ще ги загубите. Те могат да бъдат обменени на касите на Българската народна банка от 1 февруари по номинална стойност - тоест 20 лв., без ограничение на количеството. Също така няма да има такса и краен срок за обмяната, съобщават от БНБ.

Според статистиката в момента в обращение са 124 033 555 двайсетолевки на обща стойност над 2,4 млрд. лева, предава БНТ. Откритите фалшиви банкноти от последната година с номинал 20 лева са 448.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024