Първа визита на Лавров в Китай след инвазията в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Китай за пръв път след началото на руската инвазия в Украйна. Двудневната среща, в която Лавров ще вземе участие, е посветена на Афганистан.

В преговорите в източния град Тунси ще се включат представители на седем съседни на Афганистан страни - Китай, Русия, Иран, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Като гости ще присъстват Катар и Индонезия.

Очаква се ръководителят на дипломацията на талибаните Амир Хан Мутаки също да вземе участие, съобщи китайската национална информационна агенция „Синхуа“.

Руският външен министър ще се включи и в отделна среща на "Разширената тройка", на която ще присъстват специални пратеници на Афганистан от Китай и САЩ.

„Китай, САЩ, Русия и Пакистан са страни със значително влияние по афганистанския въпрос“, каза говорителят на министерството Уан Уенбин относно срещата на Тройката.

Китай не признава талибанското правителство на Афганистан, но се въздържа от острите критики, които отправят САЩ и други държави към талибаните. Китайската република запази посолството си в Кабул отворено и не коментира хода на талибаните за ограничаване на образованието на момичетата и други нарушения на човешките права.

Срещите в китайския град Тунси, позволяват на дипломатите да избегнат 21-дневната карантина заради коронавируса, изисквана от международни пътуващи до столицата Пекин и други големи китайски градове.

В публикация в своя акаунт в социалната мрежа Weibo руското посолство в Пекин в сряда потвърди, че Лавров е кацнал в източния град Хуаншан.

Нападението на Русия срещу Украйна също вероятно ще бъде сред засегнатите теми. За разлика от много западни държави, Китай отказа да осъди инвазията и изостава от много други страни в предоставянето на хуманитарна помощ на Украйна.

Не е ясно дали Лавров и китайският му колега Ван И ще се срещнат извън преговорите за Афганистан.

Афганистан разполага със сериозни количества минерални ресурси, чиято стойност се оценява на около 1 трлн. долара, показват оценки на американското правителство. Подобни залежи могат да превърнат Афганистан в един от основните световни центрове на минната индустрия, твърдят експертите. До момента обаче нито едно правителство на страна не успява да разработи залежите, на фона на непрекъснатите конфликти в страната.

Множество страни, включително Иран, Русия и Турция, са насочили усилията си към инвестиции в Афганистан, след изтеглянето на САЩ миналата година, което доведе до напускането на международни групи за помощ и замразяването на афганистанските активи.

На срещата тази седмица Китай ще се стреми да се позиционира като лидер в предоставянето на хуманитарна помощ и в развитието на проекти, свързани с икономиката на Афганистан, с което открито ще призове САЩ да размрази активите и сметките на афганистанското правителство, твърди политологът от Колумбийския университет Александър Кули, експерт по Централна Азия.

„Китай тихо се утвърждава като водеща външна сила в региона“, твърди Кули пред „Асошиейтед прес“. „По този начин тя ще се позиционира и като критик на регионалната политика на Съединените щати, и като алтернативен лидер на хуманитарна коалиция, включваща съседите на Афганистан".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024