Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син Снимка: © Снимка: bTV

Нито един съдия не желае да гледа делото срещу 19-годишния Васил Михайлов - сина на прокурора от Перник Бисер Михайлов. Магистратите - и в Перник, и в София, си правят отводи, щом казусът стигне до тях.

Васил Михайлов е с общо 8 повдигнати обвинения, сред които закана за убийство, нанасяне на средни телесни повреди на три лица, нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди на две лица и за непристойни действия, нарушаващи обществения ред.

Разследването срещу 19-годишния прокурорски син започна през лятото на миналата година, след като семейството на Румен Андонов – футболен треньор от Перник, подаде оплакване за тормоз. По-късно стана ясно, че жертвите на прокурорския син са повече. Разпитани са 45 души. Васил Михайлов за кратко бе под домашен арест, но наруши мярката си за неотклонение и затова бе върнат зад решетките, докато тече следствието.

След като прокуратурата внесе в Софийския районен съд (СРС) обвинителния акт срещу младежа в края на 2022 г., материалите са разпределени на случаен принцип при съдия Весела Дончева. Тя обаче ги препраща в Перник заради т.нар. местна подсъдност, т.е. престъпленията се разглеждат и отиват в съда на мястото, където са извършени, разказва правният сайт Lex.bg.

Делото в Перник обаче няма как да тръгне - всички районни съдии в града си правят отвод. Мотивът е, че познават бащата на обвиняемия, който е прокурор, и това може да постави под съмнение безпристрастността и обективността по време на процеса.

Така казусът е върнат във Върховния касационен съд. На 17 януари тази година. Върховните магистрати решават, че СРС правилно е изпратил делото в Перник, но то вече трябва да се гледа в столицата - където първоначално е внесен обвинителният акт.

Петима съдии от СРС обаче един след друг дават отвод. На случаен принцип делото е разпределено първо на на съдия Веселка Йорданова. Тя отказва да го гледа. След това казусът стига до съдия Мария Шойлекова. Тя също си прави отвод, като мотивите и на двете са, че са се произнасяли по мярка за неотклонение на обвиняемия.

Следват още трима съдии – Петя Петкова, Лора Митанкина и Ваня Горанова. Те също правят отвод. Техният мотив е, че е трябвало делото да бъде върнато при първоначално определения съдия Весела Дончева. С опита за ново случайно разпределение е бил нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата (ПАС), твърдят магистратите. Според тях повторно внесеното в съда дело се възлага за разглеждане на първоначалния съдия-докладчик.

Ръководството на СРС каза през Lex.bg, че не вижда нарушение и коментира, че "прецизният прочит" на законовите разпоредби няма общо с версията на съдиите, които отказват да се занимаят с делото срещу прокурорския син.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024