Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син Снимка: © Снимка: bTV

Нито един съдия не желае да гледа делото срещу 19-годишния Васил Михайлов - сина на прокурора от Перник Бисер Михайлов. Магистратите - и в Перник, и в София, си правят отводи, щом казусът стигне до тях.

Васил Михайлов е с общо 8 повдигнати обвинения, сред които закана за убийство, нанасяне на средни телесни повреди на три лица, нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди на две лица и за непристойни действия, нарушаващи обществения ред.

Разследването срещу 19-годишния прокурорски син започна през лятото на миналата година, след като семейството на Румен Андонов – футболен треньор от Перник, подаде оплакване за тормоз. По-късно стана ясно, че жертвите на прокурорския син са повече. Разпитани са 45 души. Васил Михайлов за кратко бе под домашен арест, но наруши мярката си за неотклонение и затова бе върнат зад решетките, докато тече следствието.

След като прокуратурата внесе в Софийския районен съд (СРС) обвинителния акт срещу младежа в края на 2022 г., материалите са разпределени на случаен принцип при съдия Весела Дончева. Тя обаче ги препраща в Перник заради т.нар. местна подсъдност, т.е. престъпленията се разглеждат и отиват в съда на мястото, където са извършени, разказва правният сайт Lex.bg.

Делото в Перник обаче няма как да тръгне - всички районни съдии в града си правят отвод. Мотивът е, че познават бащата на обвиняемия, който е прокурор, и това може да постави под съмнение безпристрастността и обективността по време на процеса.

Така казусът е върнат във Върховния касационен съд. На 17 януари тази година. Върховните магистрати решават, че СРС правилно е изпратил делото в Перник, но то вече трябва да се гледа в столицата - където първоначално е внесен обвинителният акт.

Петима съдии от СРС обаче един след друг дават отвод. На случаен принцип делото е разпределено първо на на съдия Веселка Йорданова. Тя отказва да го гледа. След това казусът стига до съдия Мария Шойлекова. Тя също си прави отвод, като мотивите и на двете са, че са се произнасяли по мярка за неотклонение на обвиняемия.

Следват още трима съдии – Петя Петкова, Лора Митанкина и Ваня Горанова. Те също правят отвод. Техният мотив е, че е трябвало делото да бъде върнато при първоначално определения съдия Весела Дончева. С опита за ново случайно разпределение е бил нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата (ПАС), твърдят магистратите. Според тях повторно внесеното в съда дело се възлага за разглеждане на първоначалния съдия-докладчик.

Ръководството на СРС каза през Lex.bg, че не вижда нарушение и коментира, че "прецизният прочит" на законовите разпоредби няма общо с версията на съдиите, които отказват да се занимаят с делото срещу прокурорския син.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023