Петър Витанов лансира Крум Зарков за нов председател на БСП

Следващият председател на БСП трябва да е представител на младото ляво поколение в партията, а Крум Зарков е сред най-подходящите варианти.

Това коментира Петър Витанов - един от доскорошните евродепутати на БСП, който не се кандидатира за нов мандат. Витанов беше и сред хората, които бяха изключени от партията по искане на Корнелия Нинова заради участието му във вътрешната опозиция срещу нея.

Витанов коментира, че винаги е виждал Крум Зарков като удачен вариант за председател на БСП, но изрично подчерта, че говори само от свое име и от много години има приятелски отношения както с него, така и с други "отлъчени" от партията хора като Станислав Владимиров.

Зарков беше част от ръководството при Нинова, но впоследствие през 2022 г. сам поиска да стане председател на БСП след поредния изборен провал. До избор така и не се стигна. Зарков стана част от служебното правителство на Гълъб Донев като министър на правосъдието, а след края му беше назначен за правен съветник на президента Румен Радев.

Петър Витанов също е част от крилото на Радев в левицата - той беше начело на движението "Трети март", което щеше да събира подписи за референдум за запазване на датата на националния празник.

Той призова БСП да възстанови вътрешния диалог след оставката на Корнелия Нинова, като описа атмосферата в партията като "отровна".

"Корнелия Нинова създаде опасен прецедент вляво - да има авторитаризъм и всичко да се свързва с личността на един човек, а БСП е много по-различна от другите партии. Там имаше колективно начало и мисля, че само то може да възстанови доверието", каза той.

Социалистите трябва да участват в преговорите за новото правителство, но само да "изслушат предложенията", а не да подкрепят бъдещо коалиционно управление на ГЕРБ. Дори новият кабинет да е "експертерн", това е само "оправдание за по-голяма легитимност" на политическата коалиция зад него, коментира още Петър Витанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Еврозоната се отлага отново

България не изпълнява критерия за инфлация

10:29 - 26.06.2024
Важно днес

Радев предизвика ЕС да се намеси в Северна Македония

В противен случай: "Рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация"

10:07 - 26.06.2024
Важно днес

Андрей Янкулов: Внезапното появяване на Брендо говори за сериозен институционален проблем

Според него е възможно и Пепи Еврото да е в България

09:00 - 26.06.2024
Важно днес

Унгария започна разследване срещу международна антикорупционна организация

Зад него стои Службата за защита на националния суверенитет

07:52 - 26.06.2024