Снимка: © Getty Images

Президентът на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян е починал. Това съобщи държавната осведомителна агенция УАМ.

Министерството на президентските дела на ОАЕ обяви четиридесетдневен траур и тридневно прекратяване на работата във всички министерства и частния сектор. Знамената ще бъдат спуснати наполовина.

Халифа бин Зайед получи инсулт през 2014 г. и оттогава не участва в ежедневните дела на страната. През погледните години ролята му до голяма степен бе церемониална и се смяташе, че на практика управлението е в ръцете на неговия брат, престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед.

Все още няма информация кой ще го наследи на поста. Съгласно конституцията на ОАЕ вицепрезидентът и министър-председател на страната шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум ще действа като президент, докато Федералният национален съвет не се събере в рамките на 30 дни, за да избере нов държавен глава.

Съболезнованията за смъртта на шейх Халифа изказаха множество арабски лидери, включително краля на Бахрейн, президента на Египет и премиера на Ирак, пише Al Jazeera.

Халифа бин Зайед е роден през 1948 г. в Абу Даби. През 1969 г., докато районът все още е британски протекторат, той е назначен за министър-председател на Абу Даби и председател на Министерството на отбраната на емирството. След обявяването на независимостта през 1971 г. и обединяването на емирствата, бащата на Халифа - Зайед Бин Султан ал Нахаян, става пръв президент на ОАЕ и остава на поста цели тридесет и три години.

След смъртта на баща си през 2004 г., Халифа бин Зайед става президент на арабската страна. Шейхът оглавява Обединените арабски емиртсва по време на финансовата криза през 2008 г., а докато е начело на арабската страна, тя преживява множество икономически реформи и модернизация.

Неговото име е добре познато в целия свят заради най-високата сграда в света - почти 828-метровият дубайски небостъргач Бурж Халифа, кръстен на него. Първоначално замисленото име на сградата Бурж Дубай бе променено на Бурж Халифа при официалното му откриване през януари 2010 г., след решението на шейха да насочи милиарди долари към дубайското емирство, за да го спаси от пълномащабен финансов срив.

Смята се, че шейх Халифа е сред най-богатите владетели в света с лично състояние, оценено от списание Forbes през 2008 г. на 19 милиарда долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"