Почина президентът на Обединените арабски емирства Снимка: © Getty Images

Президентът на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян е починал. Това съобщи държавната осведомителна агенция УАМ.

Министерството на президентските дела на ОАЕ обяви четиридесетдневен траур и тридневно прекратяване на работата във всички министерства и частния сектор. Знамената ще бъдат спуснати наполовина.

Халифа бин Зайед получи инсулт през 2014 г. и оттогава не участва в ежедневните дела на страната. През погледните години ролята му до голяма степен бе церемониална и се смяташе, че на практика управлението е в ръцете на неговия брат, престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед.

Все още няма информация кой ще го наследи на поста. Съгласно конституцията на ОАЕ вицепрезидентът и министър-председател на страната шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум ще действа като президент, докато Федералният национален съвет не се събере в рамките на 30 дни, за да избере нов държавен глава.

Съболезнованията за смъртта на шейх Халифа изказаха множество арабски лидери, включително краля на Бахрейн, президента на Египет и премиера на Ирак, пише Al Jazeera.

Халифа бин Зайед е роден през 1948 г. в Абу Даби. През 1969 г., докато районът все още е британски протекторат, той е назначен за министър-председател на Абу Даби и председател на Министерството на отбраната на емирството. След обявяването на независимостта през 1971 г. и обединяването на емирствата, бащата на Халифа - Зайед Бин Султан ал Нахаян, става пръв президент на ОАЕ и остава на поста цели тридесет и три години.

След смъртта на баща си през 2004 г., Халифа бин Зайед става президент на арабската страна. Шейхът оглавява Обединените арабски емиртсва по време на финансовата криза през 2008 г., а докато е начело на арабската страна, тя преживява множество икономически реформи и модернизация.

Неговото име е добре познато в целия свят заради най-високата сграда в света - почти 828-метровият дубайски небостъргач Бурж Халифа, кръстен на него. Първоначално замисленото име на сградата Бурж Дубай бе променено на Бурж Халифа при официалното му откриване през януари 2010 г., след решението на шейха да насочи милиарди долари към дубайското емирство, за да го спаси от пълномащабен финансов срив.

Смята се, че шейх Халифа е сред най-богатите владетели в света с лично състояние, оценено от списание Forbes през 2008 г. на 19 милиарда долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024