Почти 100 млн. рубли е похарчил Кремъл за патриотични концерти "Za Русия" Снимка: © Getty Images

"Музикално-патриотичният маратон", наречен "Za Русия", е струвал на Кремъл 95,3 млн. рубли или 1,4 млн. долара според актуалния курс. При това сумата е само за разходи за участниците. Парите са от бюджета на Руската федерация. Серията от концерти се проведе с цел да засили подкрепата на руснаците за инвазията на Москва в Украйна, която Кремъл продължава да нарича "специална военна операция", а не война. Договорът за финансирането на проявите е най-скъпият държавен договор, подписван някога в Русия за подобно събитие. Това показват проверка на Регистъра за обществените поръчки и разследване на руския екип на BBC News.

Маратонът се състоя от 14 април до 3 май в 30 руски града. Участие взеха 34 артисти – поп изпълнители, рок групи, поети. Сред тях са разпределени въпросните близо 100 млн. рубли.

Според проверката на BBC най-скъпото изпълнение е концертът на групата Uma2rman в Барнаул – той е струвал на данъкоплатците в Русия 4,1 млн рубли. Бандата на Сергей Галанин SerGa също е сред най-добре платените - тя е получила 10,5 млн. рубли (157 хил. долара) за седем изпълнения.

Поетът Иван Купрянов е взел най-ниския хонорар - 84 хил. рубли (около 1300 долара) за изпълнение, а най-скромно оценената група е After Zavtra – тя е с хонорар от 2,1 млн. рубли за три изпълнения.

Ето колко са получили някои от другите участници в маратона „Zа Русия“:

- Сергей Бобунец - 6,9 млн. рубли за пет изпълнения;

- Анита Цой - 5 млн. рубли за пет концерта;

- Виктория Дайнеко – 4 млн. рубли за четири изпълнения;

- Дмитрий Певцов - 3,4 млн. рубли за три представления;

- Николай Расторгуев - 2,88 млн. рубли за две изпълнения;

- Олег Газманов - 2,46 млн. рубли за два концерта;

- Денис Майданов - 2,3 млн. рубли за три концерта;

Певецът Сергей Лазарев също трябваше да вземе участие в маратона, но ден преди концерта в Липецк той бе заменен от Николай Басков. Причината за това вероятно е антивоенната публикация на Лазарев, която той качи в социалните мрежи и след това бързо изтри, припомнят от BBC News Russia.

Държавен спонсор на маратона е Росконцерт, център на Министерството на културата, който организира турнета за руски артисти. От компанията наемат Института за експерти по социални изследвания (EISI) да организира "патриотичните" концерти, а екипът на BBC посочва, че EISI е организация с нестопанска цел „далеч от шоубизнеса, но близо до Кремъл“.

EISI е създадена преди президентските избори в Руската федерация през 2018 г. Основателите й включват няколко големи университета и Руската асоциация на политологите. Съветът се оглавява от Борис Гризлов, председател на управляващата партия "Единна Русия". Според BBC договорът за маратона е и първият държавен договор на EISI.

Уебсайт на проекта „Zа Русия“ е регистриран от UlitsaSvobody LLC. Собственикът му Павел Дорошенко е дългогодишен колега на Анна Федулкина, ръководител на EISI. И Дорошенко, и Федулкин преди заемаха висши позиции в частна консултантска фирма, наречена "Полилог". BBC съобщава, че трите компании са тясно свързани, а "Полилог" е свързан с администрацията на Путин.

Екипът на BBC сравнява хонорара на изпълнителите в „ Zа Русия“ с техните хонорари от други концерти. Оказва се, че в сегашните кризисни условия турнето в подкрепа на „специалната операция“ в Украйна е добър бизнес за т.нар. патриотични артисти.

През 2017 г. представянето на групата Uma2rman на Деня на Русия в Самара струва 2 млн. рубли - два пъти по-малко, отколкото участието в маратона. От BBC посочват, че е възможно цената сега да е по-висока, защото Барнаул е по-далеч и е по-скъпо за целия екип да лети до там.

Но има артисти, които печелят доста по-скромно от "Zа Русия", отколкото на подобни патриотични концерти, провеждани преди войната. Дмитрий Харатян е един от тях – участията му в Нижни Новгород и Самара тази година струват 864 хил. рубли, а за концерта за Деня на победата в Балашиха близо до Москва преди година той получава от властите 1 млн. рубли.

Според източници на BBC средната цена на 30 подобни концерта преди пандемията е била 95 милиона рубли. Те обаче посочват, че сценичното оборудване и охраната представляват 70% от разходите за изпълненията на открито, а договорите за "патриотичната" поредица „Zа Русия“ не включва тези разходи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024