Прокуратурата проверява дейността на "Български пощи" Снимка: © Getty Images

Софийската градска прокуратура извършва проверка на дейността на "Български пощи" по сигнал за длъжностни и компютърни престъпления по повод неправомерен достъп до информационната система на дружеството, постъпил от електронна медия. Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Прокуратурата е изискала информация от ДАНС, ГДБОП, ГДНП и СДВР дали извършват проверка за хакерската атака срещу "Български пощи". Указано е след приключване на проверките материалите да се изпратят в Софийската градска прокуратура по компетентност.

От "Български пощи" е изискана и информация какъв е редът за изплащане на пенсии след настъпилия срив в информационната система, става ясно от съобщението.

Прокуратурата за пръв път съобщава, че извършва проверка по случая с хакерската атака срещу "Български пощи" отпреди месец, а главният прокурор Иван Гешев коментира: "Колегите, както всеки друг път, ще си свършат работата. Ако е необходимо - ще разпитат съответните министри, длъжностни лица от "Български пощи."

На тези му думи по-късно Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков и говорител на правителството, отговори, цитирана от bTV:

„Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на правителството. Отново ще сме готови да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякакви атаки, проблеми и престъпност“.

На 16 април системите на „Български пощи“ бяха поразени от хакерска атака, а това възпрепятства изпращането и получаването на пратки, плащането на сметки и забави изплащането на пенсии и великденски надбавки. В резултат на масивната атака над 300 компютъра на пощите се оказаха "в тотална неизправност."

Кибератаката срещу "Български пощи" се оказа с руска "опашка"

Няколко седмици по-късно бе сменено и цялото ръководство на "Български пощи", а като причина за това бе посочено участието на мениджърите в "систематичното и последователно водене на държавното предприятие към фалит", каза тогава вицепремиерът Калина Константинова. По-рано тази седмица тя съобщи, че Агенция "Държавна финансова инспекция" е открила над 30 нарушения в управлението на "Български пощи" ЕАД:

"Последната преоценка на имотите е направена през 2001 г. преди повече от 20 г. И оттогава не са актуализирани цените спрямо пазарните стойности на имотите. Това от една страна е довело до ощетяване на бюджета от гледна точка на дължими данъци. Базата в центъра на Пампорово е отдадена за 86 стотинки на квадратен метър или 2 лв. на стая във висок сезон. Това, което е в моите правомощия, е да сезирам съответните органи, да направят дължимото и възможното по закон, така че виновните лица за състоянието на "Български пощи" към момента да понесат своята отговорност", поясни Константинова.

Предстои да разбере дали Прокуратурата ще извърши проверка по този случай или ще проверява само "Български пощи", след като станаха обект на хакерска атака.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Денков е готов да говори с Мария Габриел за промените в кабинета

Кандидат-премиерът не изключи възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета

14:05 - 30.05.2023

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023