Румен Радев: Политиците да не бързат да обявяват историческа победа по въпроса с РСМ

Въпросът за отстояването на гражданските права и борбата с дискриминацията не може да бъде само двустранен въпрос между България и Република Северна Македония и трябва да бъде издигнат на ниво Европейски съюз. Френското предложение по въпроса с РСМ е най-доброто, което България е получавала. Това каза президентът Румен Радев.

„Искам да призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията не е последната, както някои твърдят, а първата крачка по пътя на интеграция“, каза Радев.

Този процес се базира на два важни документа – преговорната рамка, която се изготвя от Европейския съюз, или т. нар. френско предложение, и двустранния протокол, който е ангажимент на България и на Северна Македония.

Президентът обяви, че подкрепя френското предложение “като преговорна рамка”. „Истинската защита на българските интереси“ обаче опира на двустранния протокол:

„Същността, истинската защита на българските интереси, на нашето културно-историческо наследство, на промяната на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите, възстановяване на паметниците и изобщо прекратяването на процеса на дебългаризация зависи от съдържанието на този двустранен протокол, защото ЕС именно на базата на този протокол ще следи оттук нататък какво точно да изисква и да защитава в дългия процес на преговори“, каза Радев.

По мнението на президента към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно българските интереси като „ясни механизми, срокове и измерими критерии“.

„Затова призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този двустранен протокол. Ако той не бъде прецизиран, самата преговорна рамка се обезсмисля. Трябва да се прецизират още самите текстове за промяна в Конституцията, които се предлагат, както и самият европейски механизъм за контрол. Затова призовавам още веднъж Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока.“

Днес комисията по външна политика в Народното събрание ще заседава по темата Северна Македония.

Румен Радев не коментира политическата обстановка и предстоящото гласуване на вот на недоверие, като каза, че „въпросът за властта не е основният в държавата, има много други проблеми и това са проблемите на българските граждани и те трябва да бъдат решавани отговорно“.

Гласуването на вота на недоверие срещу правителството е насрочено за 19,10 ч. днес. За да бъде свален кабинетът опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" трябва да съберат поне 121 гласа. Общият брой на представителите им е 125, след като шестима депутати от ИТН напуснаха партията заради решението й да излезе от управляващата коалиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024