Румен Радев: Политиците да не бързат да обявяват историческа победа по въпроса с РСМ

Въпросът за отстояването на гражданските права и борбата с дискриминацията не може да бъде само двустранен въпрос между България и Република Северна Македония и трябва да бъде издигнат на ниво Европейски съюз. Френското предложение по въпроса с РСМ е най-доброто, което България е получавала. Това каза президентът Румен Радев.

„Искам да призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията не е последната, както някои твърдят, а първата крачка по пътя на интеграция“, каза Радев.

Този процес се базира на два важни документа – преговорната рамка, която се изготвя от Европейския съюз, или т. нар. френско предложение, и двустранния протокол, който е ангажимент на България и на Северна Македония.

Президентът обяви, че подкрепя френското предложение “като преговорна рамка”. „Истинската защита на българските интереси“ обаче опира на двустранния протокол:

„Същността, истинската защита на българските интереси, на нашето културно-историческо наследство, на промяната на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите, възстановяване на паметниците и изобщо прекратяването на процеса на дебългаризация зависи от съдържанието на този двустранен протокол, защото ЕС именно на базата на този протокол ще следи оттук нататък какво точно да изисква и да защитава в дългия процес на преговори“, каза Радев.

По мнението на президента към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно българските интереси като „ясни механизми, срокове и измерими критерии“.

„Затова призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този двустранен протокол. Ако той не бъде прецизиран, самата преговорна рамка се обезсмисля. Трябва да се прецизират още самите текстове за промяна в Конституцията, които се предлагат, както и самият европейски механизъм за контрол. Затова призовавам още веднъж Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока.“

Днес комисията по външна политика в Народното събрание ще заседава по темата Северна Македония.

Румен Радев не коментира политическата обстановка и предстоящото гласуване на вот на недоверие, като каза, че „въпросът за властта не е основният в държавата, има много други проблеми и това са проблемите на българските граждани и те трябва да бъдат решавани отговорно“.

Гласуването на вота на недоверие срещу правителството е насрочено за 19,10 ч. днес. За да бъде свален кабинетът опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" трябва да съберат поне 121 гласа. Общият брой на представителите им е 125, след като шестима депутати от ИТН напуснаха партията заради решението й да излезе от управляващата коалиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024