Румен Радев посреща австрийския канцлер. Той все така е против България в Шенген Снимка: © Снимка: Getty Images

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер пристига в понеделник в България и ще посети българо-турската граница заедно с президента Румен Радев. С Нехамер идва и федералният министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер. Ден преди визитата обаче позицията на Австрия против приемане на България (и Румъния) в Шенген остава непроменена.

"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва Нехамер, цитиран от БТА на база на изявления в австрийски медии. Според Нехамер, спирачката на бежанците трябва да бъде здраво натисната не само от Австрия, но и от цяла Европа.

Той допълва, че България се нуждае от подходяща подкрепа да защити външната си граница с Турция и посочи за пример оградата на гръцката граница.

Същата тази българо-турска граница Нехамер и делегацията му ще посетят в понеделник с президента Радев. От българска страна ще се включат още служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Предвижда се Карл Нехамер да се срещне и с министър-председателя Гълъб Донев в Министерския съвет.

В края на миналата година Австрия и Нидерландия не позволиха на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство, като основният мотив бяха проблемите с незаконната миграция. Решението беше прието с голямо разочарование от двете държави.

Само за изминалата година Австрия е задържала повече от 100 хиляди мигранти, като 40% от тях са дошли от Турция през България, смята Министерството на вътрешните работи на страната. Повечето от задържаните са от Афганистан, Сирия, Мароко, Египет и Сомалия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023