Румен Радев заминава за Мадрид за срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев заминава на работна визита в Мадрид, където ще се включи в първата среща на върха на НАТО след началото на руската инвазия в Украйна. Войната и възможностите на НАТО за противодействие ще са основните теми на форума.

Очаква се да бъде обсъдена нова стратегическа концепция, по която ще функционира отбранителният съюз. Алиансът планира да увеличи силите за бързо реагиране – в момента те наброяват 40 000, като плановете са да станат 300 000. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг в навечерието на срещата. Той определи предстоящите решения като „дълбока промяна“ във възможностите за отбрана.

На форума ще бъде обсъдено и разширяването на НАТО, след като Швеция и Финландия заявиха желание да се присъединят, но Турция има претенции към двете страни. Ще се търси компромис с Анкара.

Консултациите при президента за съставяне на нов кабинет в рамките на действащия парламент продължават и днес сутринта, преди държавният глава да отлети за Мадрид. В 9.00 часа Румен Радев приема представители на "Има такъв народ", в 10.15 часа – на „Демократична България“. За 11.30 часа е насрочена срещата с "Възраждане".

Консултациите започнаха вчера, след като кабинетът „Петков“ депозира официално оставката си. На „Дондуков 2“ държавният глава трябваше да приеме представители на най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната", депутатите на ГЕРБ-СДС, на ДПС и „БСП за България“.

Две от партиите - "Продължаваме промяната" и "БСП за България" - не се явиха. Мотивът - по същото време заседаваше Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание - актуализацията на Бюджет 2022 влиза днес в пленарната зала за окончателно гласуване.

От ПГ на ГЕРБ се явиха на консултации, но съобщиха, че няма да се възползват от втория мандат за съставяне на правителство, в случай че ПП не успее да излъчи кабинет с първия мандат. "Потенциал за принципна коалиция в това Народно събрание няма", обяви Томислав Дончев.

От ДПС също казаха, че не виждат шанс за мнозинство в 47-ото НС. Председателят на парламентарната група Мустафа Карадайъ се обяви за свикване на предсрочни избори като начин за "изход от политическата криза, който започна с успешния вот на недоверие срещу проваленото правителство".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024