Снимка: © Screenshot / БОЕЦ

НАП не е приключила проверките по трите сигнала на гражданското сдружение БОЕЦ зa "Лукойл", къщата в Барселона, свързвана с Бойко Борисов, и произхода на средствата на Делян Пеевски.

И трите засягат съмнения за неплатени данъци в огромни размери. Това стана ясно по време на 15-минутен разговор между лидера на БОЕЦ Георги Георгиев и директора на приходната агенция Румен Спецов пред централата на НАП, излъчен на живо във Facebook.

Информацията, която даде Спецов е, че „по сигналите се работи“, но „не трябва да се разкриват всички подробности“.

Ръководителят на НАП отказа да се ангажира със срокове кога ще приключат проверките, а след припомняне от страна на Георгиев, че е сигналът за "Барселонагейт“ е от май 2021 г., Спецов каза:

"Не ми дръжте сметка! Вашите сигнали не означават, че аз мога и трябва да казвам всички подробности. Не са приключили, но се работят. Не са приключили, не че няма резултати", каза началникът на НАП, като все пак обеща да провери докъде са стигнали проверките.

Приходната агенция е проверила „Лукойл“ за периода 2014 г., а сега работи по 2015 г. стана ясно от думите на Спецов. Това обаче са „много сложни данъчни производства, които искат време“, каза той.

Известен факт е, че на фона на приходи от милиарди левове "Лукойл Нефтохим Бургас" , всяка година компанията приключва на финансова загуба. През 2020 г. компанията отчита 508 млн. лв. загуба. Резултатът е, че така "Лукойл" не плаща корпоративен данък, т.е. данък върху печалбата, а обяснението е просто - няма печалба.

Рафинерията работи на загуба, туй като купува “скъп” нефт само от "Лукойл" чрез швейцарско дружество "Литаско" и продава на себестойност или на счетоводна загуб рафинираните горива пак само на Лукойл, отново чрез "Литаско" Швейцария. От своя страна "Литаско" купува нефта евтино от руското поделение на Лукойл, което го добива.

"Литаско" препродава горивата на рафинерията в Бургас на пазарни цени в България и чужбина и акумулира печалба. Така печалбите от добива на нефта от Русия и от рафинирането в Бургас отиват в Швейцария, където се плащат данъци.

Докъде е стигнала проверката по скандала „Барселонагейт“ също не стана ясно от разговора със Спецов, а сигналът за къщата в Барселона на БОЕЦ „престоява в НАП вече повече от година без резултат“, казва Георгиев.

Случаят потъна и в прокуратурата, като преди месеци държавното обвинение заяви, че е получило материали от Испания, касаещи цялата проверка. Последната информация, която изнесе Прокуратурата по случая е, че 219-те страници на испански трябва първо да бъдат преведени, преди да се вземе решение дали да бъде образувано дело.

Не е ясно какво се случва и с проверката на произхода на средствата на депутата Делян Пеевски.

„В началото на февруари на среща с вицепремиера Асен Василев той пое ангажимент да разпореди ревизия на Пеевски и фирмите му на база предоставените от БОЕЦ документи, вкл. и разследването "Пандора" на BIRD.BG. Дни след това БОЕЦ и Биволъ внесохме допълнителен сигнал, в който са приложени документи, банкови трансфери и информация за офшорни фирми", обясни Георги Георгиев. "До момента нямаме отговор на нито един от сигналите ни. Ще искаме нова среща с министър Асен Василев", каза Георги Георгиев БОЕЦ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката