Откритата колоборация между квартета ГЕРБ-ДПС-ИТН-Възраждане за сваляне на правителството е несъвместима само на пръв поглед. На практика има достатъчно доказателства за връзките между ДПС и ИТН, от една страна, и ГЕРБ и "Възраждане" - от друга.

Така наречената несъвместимост е единствено на базата на идеологическите табелки, които тези партии са си закачили.

В реалността ИТН и "Възраждане" са нещо като дъщерни дружества на ДПС, респективно ГЕРБ, за изпълнение на техните цели. Навсякъде около тях мирише на ДС и силови групировки.

Но табелките си изпълняват целта да мамят хората с несъществуващи алтернативи.

Нашата политическа система на повърхността се анализира по медиите нарочно само по оста “дясно-ляво”. Анализатори денонощно леят критики, че политиките на кабинета са прекалено “леви”, че БСП завлича ПП с популизъм, че ДБ се е обезличила.

Всъщност “дясното” е последният пристан на нашата мафия.

“Дясно” и “ляво” имат смисъл на координати само в една автентична демократична система. Когато играчите са с табелки, а ценности на практика отсъстват, единствената ценност е властта за пари и парите за власт.

Така се оформи нашата не демокрация, а клептокрация.

Тя се представлява политически от три основни ЕООД с табелки на партии с едноличен собственик: ГЕРБ, ДПС и ИТН. Техните лидери са извън парламента и спускат решения за гласуване според конкретния бизнес интерес.

Така цялата ни политика и публичност доскоро бяха функция на безотчетната воля на сараи, джипки и диванчета.

Всяка власт, която се базира на автентични политически ценности, става враг на клептокрацията, защото руши нейния бизнес модел. А този бизнес модел може да играе и вляво, и вдясно; и на Запад, и на Изток. Както се казва, парите не миришат.

Ето защо докато този модел не бъде разрушен, не може да има власт на гражданите и нормално политическо представителство; т.е нормална демокрация.

Чрез мрежите на клептокрацията се прокарва руското влияние у нас и България не може да осъществява своя суверинитет.

Така на първо ниво клептокрацията се маскира по оста “ляво- дясно” като “дясна”. А на второ ниво - като “евроатлантическа” по оста Запад - Изток.

Всички партии на клептокрацията се етикетират като евроатлантически, за да се сдобият с алиби за кражба на еврофондове и да получат подкрепа или спасят от преследване на Европа. И да защитават зад кулисите руските интереси у нас, по чиито указания, модел и образец те са създадени.

Чак на трето ниво обаче - върховенството на правото - идва реалната разлика между клептокрацията и демокрацията. Клептокрацията не може да съществува, ако не подчини закона. А демокрацията не може да съществува, ако има хора над закона.

И така клептокрацията може единствено да съществува, когато подмамва своите избиратели с табелките на първо и второ ниво. За целта огромен антураж от анализатори и журналисти се грижат денонощно да критикуват правителството само на първо ниво и да подчертават алибито на опозицията на второ ниво.

Най-старателно избягваният ракурс на оценка на партиите в медиите е корупцията.

Когато тя стане явна, то прожекторите се насочват към обвинителя в корупция, за да се объркат хората кои са корумпираните.

И в това е есенцията на завладяната държава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев