Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия Снимка: © Getty Images

Сърбия не е подкрепила нито една декларация на Европейския съюз за санкции срещу Русия след началото на руската инвазия в Украйна. Това увери президентът на страната Александър Вучич, цитиран от сръбската информационна агенция БЕТА.

По време на посещение на Международния панаир в Нови Сад, Вучич подчерта, че "неговата задача като президент е "да се грижи за Сърбия, а не за ЕС".

"Когато станем член на ЕС, тогава ще се грижим и за Евросъюза. Много е важно да имаме добро отношение към ЕС и да вървим по европейския път. Но днес нашата задача е да се грижим за страната ни. Да гарантираме достатъчно храна, енергийни ресурси, да се грижим за интегритета на страната ни и нейната конституция. Според мен ние правим това по един много, много добър начин", казва още Вучич.

Само преди дни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел бе на посещението в Белград. Тогава той заяви, че Европейският съюз ще подкрепи по-бързото присъединяване на Сърбия към блока и ще помогне на зависимата от руски газ и петрол балканска държава да диверсифицира енергийните си доставки, а президентът на Сърбия му благодари с пост в социалните мрежи:

„Благодаря на Шарл Мишел за посещението в Сърбия и за уважението, което винаги проявява към страната и народа ни. Обсъдихме всички ключови политически въпроси, целта на Сърбия е пълноправно членство в ЕС“, написа Александър Вучич в своя профил в Twitter.

Въпреки че срещата между двамата завърши с топла балканска вечеря, изглежда приоритетите на Европейския съюз все още не са водещи за Вучич и Сърбия остава единствената държава в Европа, която не е наложила санкции срещу Русия, след началото на инвазията в Украйна. Балканската страна продължава да не заема ясна позиция и да поддържа близки отношения както с Европейския съюз, така и с Русия и Китай.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024