Снимка: © Getty Images

Съединените американски щати и Европа призоваха Русия да спре извършването на сексуално насилие от страна на руските войски в Украйна. Апелът бе отправен по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, а Москва определи тези твърдения като „лъжи“.

"Русия трябва да спре изнасилванията, насилието и зверствата срещу цивилни и военни граждани в своите редици. Русия трябва да сложи край на тази безсмислена, непредизвикана война срещу народа на Украйна, и ние призоваваме Руската федерация да направи точно това", каза посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд.

Руските войници извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Това бяха думите и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на заседанието на Съвета за сигурност. Той определи сексуалните издевателства като „тактика на мъчения, терор и репресии“ и посочи конктретни примери за такива.

"Тези престъпления трябва да бъдат и ще бъдат наказани. За да потърсим отговорност от виновните, имаме нужда от доказателства, и сега помагаме за събирането им", каза председателят на Европейския съвет.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя категорично отхвърли и определи като "лъжа" всички обвинения срещу руски военни в сексуално насилие.

„Обвиненията в сексуално насилие срещу руската армия се повтарят, но до момента не са предоставени никакви доказателства“, каза Небензя по време на заседанието.

Ескалацията на срещата на Съвета на сигурност на ООН обаче дойде след като Шарл Мишел определи Москва като "отговорна" за продоволствената световна криза, заради нахлуването ѝ в Украйна, а това накара Небезня да напусне залата.

"Господин посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави", каза председателят на Европейския съвет.

"Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината", каза Шарл Мишел на руския представител.

"Не мога да остана заради лъжите, които Шарл Мишел дойде тук, за да разпространява", коментира Небензя пред "Ройтерс".

Русия и Украйна произвеждат 30% от световните доставки на пшеница, а войната сериозно нарушава веригата на доставките. Украйна не може да изпраща своите запаси в чужбина, тъй като руската армия блокира пристанищата ѝ. Прогнозите са, че цените на храните в световен мащаб ще продължат да се покачват, докато това продължава. Освен това, в хода на войната има съобщения, че руските сили крадат запаси, които изнасят от Украйна, умишлено рушат силози за съхранение на зърно и обработваеми площи.

По-рано ООН призова руските власти да освободят зърното, заседнало в украинските пристанища, а вчера Европейският съюз обвини Русия, че използва хранителните доставки като оръжие с глобални последици. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен критикува Москва, че задържа собствените си доставки, за да повиши световните цени и търгува с пшеница в замяна на политическа подкрепа.

Русия обаче постави условие, за да осигури хуманитарен коридор от Украйна за износ на храни и избягване на продоволствена криза по света - а да бъдат отменени международните санкции.

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

Руските войски са обвинявани и в масови и организирани грабежи на територията на Украйна. ТАСС съобщи, че армията на Русия извършват кражба за десетки милиони долари в пристанището на Мариупол, а руски кораб е пристигнал, за да натовари 2 700 тона метал, преди да се насочи обратно към Ростов на Дон. Освен на ресурсите, руснаците са обвинявани и в посегателство и на непокътнатата техника на украинска територия.

В края на май първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна Тарас Висоцки съобщи, че близо половин милион тона зърно са били изнесени незаконно от руските войници. Според неговата информация Москва се е опитала да продаде реколтата на Египет и Ливан, но нито една от двете страни не се е съгласила на сделка.

Русия краде метал на стойност 170 милиона долара от Мариупол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"