Над 1000 клипа с пътни нарушения са заличени от системата на КАТ в рамките на около година. Полицаи са анулирали фишове и глоби, а незаконната схема е ощетила държавната хазна с над половин милион лева. Това разказа комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция“ към СДВР, пред „Нова телевизия“.

„Тази престъпна схема за незаконно анулиране на фишове и глоби в КАТ се е случила на територията на Главна дирекция „Национална полиция”. Там имаме изграден Единен център за обработка на нарушенията на територията на цялата страна. Камерите  по пътищата, т. нар. триноги, заснемат нарушенията, а нашите служители на място нямат достъп до данните. Всичко, което се снима, се изпраща в Единния център.”, обясни комисар Тенев. Именно там са заличени случаи.

В Единния център работят около 60 души, а близо 20 от тях са замесени в незаконната схема - по думите на началника на „Пътна полиция“ към СДВР. Каква е тя? Служителите са премествали клиповете с нарушенията от една папка в друга, определяйки ги като „негодни“ или „платени“.

След проверка на архива обаче е установено, че над 1000 клипа са "изчистени" неправомерно. Фишовете, определени като „негодни“, всъщност са годни и по тях може да бъде издаден електронен фиш за налагане на глоба. А плащания по отразените като „платени“ нарушения, не съществуват.

Проверката ще продължи и назад във времето. А според комисар Тенчо Тенев „служителите не са правили нищо по тяхно усмотрение, а по устна заповед на някой по-нагоре“:

 „Секторът е със специален достъп, служителите не се срещат с гражданите. Това не е станало без участието на прякото ръководство, което е отгоре над тях“, заяви полицейският началник.

Комисар Тенчо Тенев и комисар Радослав Начев, зам.-началник на "Пътна полиция" в СДВР коментираха и наличие на схема при регистрацията на автомобили - твърди се, че едно превозно средство всъщност е друго - с цел много по-ниски разходи за застраховка и данък.

„Става дума за товарни автомобили влекачи, които, за да бъдат преправени на специални автомобили, тоест да се промени техният вид, трябва да преминат първо през изследване в акредитирана лаборатория в Българска служба по акредитация, след което да бъде издаден документ от "Автомобилна администрация" за промяна в конструкцията и чак тогава да се дойде в Пътна полиция, за да се извърши тази промяна законосъобразно", обясни комисар Начев в „Здравей, България“

Установени са обаче около 200 случая, в които липсват такива документи. Превозните средства не са преминавали проверки и въпреки това са били регистрирани като специални товарни автомобили. Спестените разходи варират между 3 и 5 хил. лв. на автомобил.

Комисар Тенчо Тенев съобщи, че преди около половин месец е получил заплаха на вратата на дома си, която според него цели да го накара да спре да се занимава със сериозно разследване, по което работи. Тенчев отказа да коментира каква точно е била заплахата, за да не попречи на действията на органите на реда по темата. 

През май месец 2021 г., в последния ден от мандата на правителството на ГЕРБ, комисар Тенев бе арестуван при акция на дирекция „Вътрешна сигурност“. Той бе обвинен за престъпления по служба, свързани със сключени договори за дарения за 10 500 лева. След 72 часа в ареста Тенев бе освободен срещу гаранция.

В ефира на „Нова телевизия“ той заяви, че по време на престоя в ареста е намерил хапче в храната си. Не е ясно какво е било неговото съдържание. Според Тенев то е съдържало или наркотични вещества, или отрова, а целта е била да бъде злепоставен или „премахнат физически“.

По-рано Тенчо Тенев бе отстранен от длъжност от предишното ръководство на МВР. Комисарят обжалва решението и съдът го възстанови на работа, но не като началник на „Пътна полиция“ към СДВР, а като началник на група в Охранителна полиция – Асеновград.

През октомври 2021 г. Тенев бе отново назначен за шеф на столичния КАТ със заповед на тогава служебния вътрешен министър Бойко Рашков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия