Снимка: © sofia-airport.eu

Летище София сключи договор с швейцарската компания "Дюфри", която ще отговаря за дейността в търговските зони на аерогарата. Договорът е за 8 години и половина. Фирмата е избрана след международна тръжна процедура и ще управлява общо тринадесет магазина.

"Дюфри" ще поеме ръководството на съществуващите търговски площи, като планира те да бъдат обновени.

Компанията ще създаде и два нови обекта на Терминал 2. Единият от магазините ще бъде с площ 1 800 кв. м., като пътуващите ще преминават директно през него преди да стигнат до изходите за отвеждане към полета си. Другият магазин е предназначен за пристигащи пътници и ще е с площ 170 кв.м.

Алберто Иглесиас, главен оперативен директор на "Дюфри" за Средиземноморието, Източна Европа и Близкия изток, заяви, че компанията ще инвестира в повишаване нивото на услугите на Летище София, а ключов елемент на новия "walk-through" магазин ще бъде интегрирането на дигитални технологии.

Според Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на Летище София, сключеният договор е „част от мащабната трансформация, която вече изпълняваме“.

В края на месец март бе договорено инвестиционният план на концесионера "Соф Кънект" АД в първите 5 години от 35-годишната концесия да бъде в размер на 72 млн. евро. Всъщност това бе и първоначалният план, с който консорциумът спечели концесионната процедура. С аргумент последиците от пандемията от COVID-19 обаче впоследствие бе поискано сумата да намалее до 43 млн. евро за първите 5 години. След поредица от срещи в Министерството на транспорта се стигна до връщане към инвестиционната програма.

През февруари 2022 г. концесионерът е пуснал тръжна процедура за строителни работи за паркоместа на Терминал 1 и Терминал 2, а отново през март Кабайеро обеща пред комисията по транспорт на Народното събрание, че обновеният паркинг ще е готов до края на годината. Сред важните инвестиции, които се очаква скоро да дадат резултат, е и ремонт на пистата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.