След две години изгнание бившият крал на Испания се завърна в страната Снимка: © Getty Images

Бившият крал на Испания се връща за първи път в страната след 2 години изгнание. Хуан Карлос напусна доброволно Испания и се премести в Абу Даби през 2020 г. след поредния скандал за корупция, заради който започна и разследване срещу него.

84-годишният Хуан Карлос ще остане в родината си до понеделник. Част от престоя си бившият крал ще прекара в испанския курорт Санксенхо, където ще се включи във ветроходна регата, а по информация на Тhe New York Times новината за участието му е привлякла около 100 новинарски издания, които желаят да го отразят.

Преди да се върне обратно в Обединените арабски емирства, Хуан Карлос ще се срещне със съпругата си, кралица София, със сина си - крал Филипе, който се възкачи на престола след абдикацията на баща си, както и с други членове на кралското семейство.

Посещението на бившия монарх идва, след като прокуратурата прекрати разследвания срещу него. През декември швейцарските обвинители сложиха край на делото срещу Хуан Карлос за подозрения, че той е получил около 100 млн. долара за съмнителна поръчка от Саудитска Арабия за високоскоростна железница. След тригодишно разследване прокуратурата в Женева стигна до заключението, че не може да намери доказателства, свързващи плащане в швейцарска банкова сметка с договора за железопътен транспорт, но глоби банката за нежеланието й да докладва по случая.

През март испанските прокурори също прекратиха разследванията си срещу бившия крал, тъй като адвокатите му успешно защитиха позицията си, че предишните сделки на клиента им вече са изтекли по давност и са били сключени, докато той е притежавал имунитет.

Хуан Карлос се качва на престола през 1975 г., само два дни след смъртта на диктатора Франсиско Франко, и е ключова фигура в прехода на Испания към демокрация, застрашена от опит за военен преврат през 1981 г. Но пищният начин на живот на монарха, извънбрачни връзки и бизнес сделки започват да попадат все по-често под светлините на прожекторите преди десетилетие, когато Испания бе потопена в банкова криза, която принуди правителството й да преговаря за международна помощ.

Разследванията, водени срещу бившия крал, накърниха както неговата репутация, така и тази на испанската монархия. Една от дъщерите на Хуан Карлос, принцеса Кристина, и нейният съпруг Иняки Урдангарин, също се изправиха пред съда за корпоративни измами. Принцеса Кристина бе обвинена в укриване на данъци, а съпругът й - в други финансови злоупотреби, включващи пране на пари. Тогава титлите им бяха отнети от крал Филипе.

Хуан Карлос ще продължи да живее в Абу Даби, но казва, че ще посещава Испания по-често. Лявото правителство на премиера Педро Санчес се дистанцира от завръщането на бившия монарх в страната, а министри настояват, че дори след приключването на съдебните дела, Хуан Карлос все още е длъжен да изясни сделките си от миналото пред испанския народ.

„Всички граждани на Испания заслужават обяснение“, каза Надя Калвиньо, министър на икономиката, пред испанското радио Cadena Ser, като посочва, че правителство изготвя закон, който „ще повиши и засили прозрачността около кралското семейство.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024