Той е Федир Шандор - украинският професор, който чете лекции от фронта

Той е Федир Шандор - професор в Ужгородския държавен университет. Снимка, разпространена в социалните мрежи, показа как украинският преподавател изнася онлайн лекция на своите студенти директно от фронта - облечен в армейска униформа и с пушка в скута. Кадърът бързо стана популярен в интернет и онагледи как войната на Русия в Украйна промени живота на украинския народ и хиляди мъже и жени избраха да отидат на бойното поле и да защитават родината си. За избора си да продължи да преподава от фронта професорът разказа в интервю за bTV.

Федир Шандор се записва като доброволец към армията още в първия ден от началото на войната на 24 февруари. Семейството му живее в Западна Украйна, а по неговите думи в района ситуацията е сравнително спокойна, много украинци от източната част на страната са се преместили там след настъплението на руснаците. Въпреки това в 46-годишният Федир оставя тишината и относителната сигурност, оставя и съпругата и четирите си деца, облича военните дрехи и отива на бойното поле. Сега той е в Донецка област, където „всеки ден се стреля, падат бомби, ракети, осеяно е с мини“.

Професорът e университетски преподавател вече 27 години - във Факултета по обществени науки, философия и социология, както и във Факултета по туризъм. В тях се обучават около 2000 студенти.

„Когато започна войната отидох на фронта, но трябваше да продължа да преподавам. Не спирам да чета лекции. Преподавам много специфична, трудна дисциплина и затова нямаше как да ме заменят. Имам три лекции в понеделник и три във вторник. В себе си имам телефон, имам и конспекта с лекциите и така продължавам да преподавам, т.е. всичко си е нормално“, разказа професорът пред bTV.

В дните, в които се среща със студентите си онлайн, Федир дава нощни бойни дежурства, за да е на разположение за класовете сутрин – и така не е пропускал нито една лекция. Професорът вярва, че образованието не трябва да бъде прекъсвано - въпреки войната. По думите му и след края й украинците трябва да бъдат образована европейска нация с култура.

„Вярвам, че хора без образование по-лесно убиват други хора, а хора, които слушат лекциите, имат културата да уважават човешкия живот. Затова мисля, че да прекратя лекциите значи да бъда на страната на руснаците, а като продължавам лекциите съм не само украинец, но и европеец“.

Федир си спомня за деня преди началото на войната:

„На 23 февруари имахме конференция. На нея казах, че не е възможно да има война, защото в нея няма никаква логика – но тя започна. Затова - за да има логика, аз преподавам. За да има нормалност“.

Той прави паралел и с българската история: „Аз съм на фронта, за да защитавам земята си. Ще ви го кажа така – много български учени, образовани хора, са напуснали училищата и университетите, за да защитават земята си от Османската империя. Аз правя това, което направиха българите преди повече от сто години.“

В Харсковския университет са неговите колеги и близки приятели, а „там бяха убити учени, които са измислили военна техника“ и това е доказателство колко нелогична и абсолютно безсмислена е войната, казва професорът. Въпреки това той остава на фронта, а сили черпи от семейството и приятелите си.

„Да, войната е страшна, наистина е страшна, но я има. И смятам, че трябва бързо да спре, защото икономиката, науката, обичат тишината“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024