Той е Федир Шандор - професор в Ужгородския държавен университет. Снимка, разпространена в социалните мрежи, показа как украинският преподавател изнася онлайн лекция на своите студенти директно от фронта - облечен в армейска униформа и с пушка в скута. Кадърът бързо стана популярен в интернет и онагледи как войната на Русия в Украйна промени живота на украинския народ и хиляди мъже и жени избраха да отидат на бойното поле и да защитават родината си. За избора си да продължи да преподава от фронта професорът разказа в интервю за bTV.

Федир Шандор се записва като доброволец към армията още в първия ден от началото на войната на 24 февруари. Семейството му живее в Западна Украйна, а по неговите думи в района ситуацията е сравнително спокойна, много украинци от източната част на страната са се преместили там след настъплението на руснаците. Въпреки това в 46-годишният Федир оставя тишината и относителната сигурност, оставя и съпругата и четирите си деца, облича военните дрехи и отива на бойното поле. Сега той е в Донецка област, където „всеки ден се стреля, падат бомби, ракети, осеяно е с мини“.

Професорът e университетски преподавател вече 27 години - във Факултета по обществени науки, философия и социология, както и във Факултета по туризъм. В тях се обучават около 2000 студенти.

„Когато започна войната отидох на фронта, но трябваше да продължа да преподавам. Не спирам да чета лекции. Преподавам много специфична, трудна дисциплина и затова нямаше как да ме заменят. Имам три лекции в понеделник и три във вторник. В себе си имам телефон, имам и конспекта с лекциите и така продължавам да преподавам, т.е. всичко си е нормално“, разказа професорът пред bTV.

В дните, в които се среща със студентите си онлайн, Федир дава нощни бойни дежурства, за да е на разположение за класовете сутрин – и така не е пропускал нито една лекция. Професорът вярва, че образованието не трябва да бъде прекъсвано - въпреки войната. По думите му и след края й украинците трябва да бъдат образована европейска нация с култура.

„Вярвам, че хора без образование по-лесно убиват други хора, а хора, които слушат лекциите, имат културата да уважават човешкия живот. Затова мисля, че да прекратя лекциите значи да бъда на страната на руснаците, а като продължавам лекциите съм не само украинец, но и европеец“.

Федир си спомня за деня преди началото на войната:

„На 23 февруари имахме конференция. На нея казах, че не е възможно да има война, защото в нея няма никаква логика – но тя започна. Затова - за да има логика, аз преподавам. За да има нормалност“.

Той прави паралел и с българската история: „Аз съм на фронта, за да защитавам земята си. Ще ви го кажа така – много български учени, образовани хора, са напуснали училищата и университетите, за да защитават земята си от Османската империя. Аз правя това, което направиха българите преди повече от сто години.“

В Харсковския университет са неговите колеги и близки приятели, а „там бяха убити учени, които са измислили военна техника“ и това е доказателство колко нелогична и абсолютно безсмислена е войната, казва професорът. Въпреки това той остава на фронта, а сили черпи от семейството и приятелите си.

„Да, войната е страшна, наистина е страшна, но я има. И смятам, че трябва бързо да спре, защото икономиката, науката, обичат тишината“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти