Той е Федир Шандор - украинският професор, който чете лекции от фронта

Той е Федир Шандор - професор в Ужгородския държавен университет. Снимка, разпространена в социалните мрежи, показа как украинският преподавател изнася онлайн лекция на своите студенти директно от фронта - облечен в армейска униформа и с пушка в скута. Кадърът бързо стана популярен в интернет и онагледи как войната на Русия в Украйна промени живота на украинския народ и хиляди мъже и жени избраха да отидат на бойното поле и да защитават родината си. За избора си да продължи да преподава от фронта професорът разказа в интервю за bTV.

Федир Шандор се записва като доброволец към армията още в първия ден от началото на войната на 24 февруари. Семейството му живее в Западна Украйна, а по неговите думи в района ситуацията е сравнително спокойна, много украинци от източната част на страната са се преместили там след настъплението на руснаците. Въпреки това в 46-годишният Федир оставя тишината и относителната сигурност, оставя и съпругата и четирите си деца, облича военните дрехи и отива на бойното поле. Сега той е в Донецка област, където „всеки ден се стреля, падат бомби, ракети, осеяно е с мини“.

Професорът e университетски преподавател вече 27 години - във Факултета по обществени науки, философия и социология, както и във Факултета по туризъм. В тях се обучават около 2000 студенти.

„Когато започна войната отидох на фронта, но трябваше да продължа да преподавам. Не спирам да чета лекции. Преподавам много специфична, трудна дисциплина и затова нямаше как да ме заменят. Имам три лекции в понеделник и три във вторник. В себе си имам телефон, имам и конспекта с лекциите и така продължавам да преподавам, т.е. всичко си е нормално“, разказа професорът пред bTV.

В дните, в които се среща със студентите си онлайн, Федир дава нощни бойни дежурства, за да е на разположение за класовете сутрин – и така не е пропускал нито една лекция. Професорът вярва, че образованието не трябва да бъде прекъсвано - въпреки войната. По думите му и след края й украинците трябва да бъдат образована европейска нация с култура.

„Вярвам, че хора без образование по-лесно убиват други хора, а хора, които слушат лекциите, имат културата да уважават човешкия живот. Затова мисля, че да прекратя лекциите значи да бъда на страната на руснаците, а като продължавам лекциите съм не само украинец, но и европеец“.

Федир си спомня за деня преди началото на войната:

„На 23 февруари имахме конференция. На нея казах, че не е възможно да има война, защото в нея няма никаква логика – но тя започна. Затова - за да има логика, аз преподавам. За да има нормалност“.

Той прави паралел и с българската история: „Аз съм на фронта, за да защитавам земята си. Ще ви го кажа така – много български учени, образовани хора, са напуснали училищата и университетите, за да защитават земята си от Османската империя. Аз правя това, което направиха българите преди повече от сто години.“

В Харсковския университет са неговите колеги и близки приятели, а „там бяха убити учени, които са измислили военна техника“ и това е доказателство колко нелогична и абсолютно безсмислена е войната, казва професорът. Въпреки това той остава на фронта, а сили черпи от семейството и приятелите си.

„Да, войната е страшна, наистина е страшна, но я има. И смятам, че трябва бързо да спре, защото икономиката, науката, обичат тишината“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023