Пицата в България е поскъпнала с 37% за година, в Италия - с 10% Снимка: © Getty Images

Средно с 16 процента е поскъпнала закупената от магазин пица или киш (френски тарт) в страните от ЕС. Това показват данните на Евростат по повод Международния ден на пицата, който се отбелязва на 9 февруари.

Пица индексът изглежда като вариация на популярния Big Mac индекс, публикуван за първи път от The Economist през 1986 г. Тогава от списанието предлагат забавен метод за определяне на реалния курс на валутите спрямо долара. Идеята е, на база теорията за паритета на покупателна способност на парите, да се избере една стока, която се продава навсякъде и чрез нейната стойност да се определи доколко надценена или подценена е дадена национална валута спрямо долара.

В случая с Евростат пицата от магазина може да се приеме за ориентир на инфлацията за хранителните стоки.

Данните за декември 2022 г. се съпоставят с цените на продукта в същия месец на предходната 2021 г. За сравнение през последния месец на 2021 г. поскъпването на пицата спрямо 2020 г. е било само 2 процента.

Според класацията, България се оказа на трето място в ЕС по ръст на цената на дребно, като през декемри 2022 г. сме купували с 37 процента по-скъпа пица в сравнение с декември 2021 г.

За цялата минала година пицата в българските магазини е поскъпнала с 25.4 на сто докато средното ниво на покачване на цената в останалите страни от ЕС е 8.9 на сто.

В Румъния, Гърция и Испания увеличението е около 15%, показва графиката на Евростат.

Евростат - цена на пица

Най-голямо увеличение на цената има в Унгария – 46 процента, следва я Литва с 39 процента.

Най-нисък ръст на цената е регистриран в Люксембург – 7 процента. В Италия хората са купували с 10 процента по-скъпа пица, а във Франция с 13 процента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024