Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда Снимка: © Twitter

Полският президент Анджей Дуда е първият чуждестранен лидер, говорил пред украинския парламент след началото на руската инвазия в Украйна. Визитата на Дуда в Киев не бе обявена, а президентът на Украйна Володомир Зеленски лично заведе своя колега до сградата на Върховната Рада, където Дуда бе посрещнат на крака и с овации от депутатите.

"Никой не може да наруши полско-украинското единство", каза Дуда от трибуната на Върховната рада.

Полша е приютила близо 3.5 млн. от общо около 6.5 млн. бежанци от Украйна, а президентът на Полша се обърна към украинците, намиращи се на територията на страната с думите: "Вие не сте бежанци, вие сте наши гости".

Преди седмици Дуда заяви, че в бъдеще няма да има граница между Полша и Украйна, а днес Володомир Зеленски, съобщи, че страната му ще въведе специален правен статут за поляците, пребиваващи в Украйна - реципрочна оферта за Полша, която прие няколко милиона украинци от началото на войната.

От трибуната на украинския парламент полският държавен глава разкритикува „тревожните гласове“, които казват, че Украйна трябва да се поддаде на исканията на руския президент Владимир Путин с надеждата прекратяване на нахлуването на Москва.

„В Европа се появяват тревожни гласове, които изискват Украйна да признае исканията на Русия. Искам да кажа ясно, че само Украйна има право да решава за себе си. Нищо не трябва да се решава за теб, без теб“, каза Дуда.

Той добави, че предаването на всяка украинска територия би било удар за целия Запад и повтори твърдата подкрепа на Полша за членството на Украйна в Европейския съюз.

„Ако в името на малко спокойствие, поради икономически интерес или политическа амбиция, дори един сантиметър украинска земя и част от нейния суверенитет бъдат пожертвани, това ще бъде огромен удар не само за Украйна, но и за западната общност“, каза той.

Анджей Дуда призова света и международната общност да поискат прекратяване на агресията на Русия и пълното изтегляне от територията на Украйна. Той призова още да продължат усилията си да се откъснат от руската икономика. Блокът е близо до одобряването на нов пакет от санкции, който ще включва ембарго върху руския суров петрол, като само унгарският премиер Виктор Орбан застава на пътя.

Това е второто посещение на Анджей Дуда в Украйна от началото на войната. През април Дуда посети Киев за разговори с украинския президент Владимир Зеленски като част от делегация с президентите на Литва, Латвия и Естония. По време на визитата си той посети и Бородянка, един от близките градове, където бяха открити доказателства за зверствата на руските войски след тяхното изтегляне.

По време на посещението на Дуда в украинския парламента днес, в Киев бе обявена въздушна тревога. Това съобщи украинският депутат Роман Хрищук.

„По време на речите на Зеленски и Дуда във Върховната Рада по Киев бяха изстреляни руски ракети. Депутатите са откарани на безопасно място.“, написа той в своя профил в Twitter.

Посещението на Дуда идва на фона на засилените военни операции в Източна Украйна и настъплението на руската армия в североизточните градове Северодонецк и Лисичанск.

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024