"Великденски подаръци от Путин": руски ракети удрят Одеса, Киев съобщава за загинали Снимка: © Getty Images

Най-малко шест крилати ракети са изстреляни по Одеса днес. Това съобщи Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна. Украинските власти съобщават за загинали и ранени и осъдиха руските ракетни удари, извършени в навечерието на Възкресение, а в публикация в Telegram украинският политик Петро Обухов иронично нарече ракетните удари "великденски подаръци от Путин".

"Одеса: петима убити украинци и 18 ранени. И това са само тези, които успяхме да открием. По всяка вероятност броят (на жертвите) ще е по-голям", съобщи началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак в Telegram и добави, че сред убитите е тримесечно бебе.

Украинските власти предупредиха за потенциални руски атаки по време на Великденските празници в Украйна, а външният министър на страната Дмитро Кулеба осъди ракетните удари, като каза:

„Единствената цел на руските ракетни удари по Одеса е терорът. Русия трябва да бъде определена като държавен спонсор на тероризма и да бъде третирана като такъв. Без бизнес, без контакти, без културни проекти. Трябва ни стена между цивилизацията и варварите, удрящи мирни градове с ракети."

Въздушното командване на Южна Украйна заяви в отделно изявление, че ракети са били изстреляни от руски бомбардировачи. Те са поразили две жилищни сгради и военно съоръжение.

„Днес групата за противовъздушна отбрана на Южновъздушното командване проведе бойни действия за унищожаване на вражески крилати ракети, изстреляни от руския стратегически самолет ТУ-95 от Каспийско море.

По време на схватката бойци от зенитно-ракетни подразделения унищожиха две вражески крилати ракети, които поразиха град Одеса и два безпилотни летателни апарата, които вероятно определят траекторията на крилатите ракети и поставят активни препятствия на системата за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна“, се казва в изявлението на Въздушното командване на Южна Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024