Вие нарекохте ли вашия колега "охлюв"? Отговорете ми на въпроса! Снимка: © bTV

Часът е малко преди 8.00, петък сутрин. Или както би казал министърът на културата Атанас Атанасов „Щастлив петък и щастлив уикенд“ - а какво по-щастливо от това вашата петък сутрин да започне с Костадин Костадинов и един много „съдържателен разговор“.

Гледаме сутрешния блок на bTV, който „вече повече от 20 години дава трибуна на най-важните теми от деня“. Трети пореден ден най-актуалната тема в България продължава да бъде „физическият сблъсък“, „боят“, „скандалът“, „циркът“ , „свадата“, както журналистите нарекоха конфронтацията между лидера на „Възраждане“ Костадинов Костадинов и депутата от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев.

Само новината за средния пръст на Ицо Хазарта от пленарната зала успя да засенчи за малко демонстрацията на алфа мъжественост от страна на "Въздраждане". Но за малко.

Причината Костадинов да е в студиото на „Тази сутрин“ е право на отговор, което той е поискал след интервю на Искрен Митев, депутат от "Продължаваме Промяната" и негов проекто спаринг-партньор от парламента.

Депутатът от „Възраждане“ умело използва времето си в ефир, за да отрече твърденията, че присвоява средствата от субсидията на партията - журналистическо разследане отпреди няколко години, както и че държи част от спестяванията си в евро. Това е „лъжа и клевета“, казва Костадинов – и го „доказва“ с разпечатка на имотната си декларация и припомняне за проверка на прокуратурата. Разбира се, никой не е обвинявал Костадинов нито че е ваксиниран срещу коронавирус, нито че държи пари в евро - адресатите на тези обвинения бяха и си остават негови съпартийци.

Така или иначе не се загуби много ефирно време по тази тема в „Тази сутрин“, защото водещият Златимир Йовчев побърза да премине към „по-съдържателната част от разговора“, а тя започна ето така:

„Вие обидихте ли Искрен Митев от „Продължаваме промяната“?"

„Нарекохте ли го "охлюв"?“

„Отговорете ми обаче на въпроса - нарекохте ли го "охлюв"?“

„А казахте ли на Кристиан Вигенин, че ще разбиете носа на Искрен Митев?“

„Докъде щяхте да стигнете, ако не ви бяха разтървали?“

„Щяхте ли да изпълните тази закана?“

„Охлюв“ и „ще му разбия носа“ не са нападки, така ли?“

Златимир Йовчев следва максимата „Питай, докато не получиш отговор“ и продължава с нова серия от въпроси.

„Трябваше ли да показвате на децата това?“

„Искрен Митев се извини на тези деца, вие ще го направите ли?“

„Сега имате възможност да се извините на децата, които бяха в българския парламент, ще го направите ли?“

И получи така желаното извинение от Костадинов: „Извинявам се на децата за това, че станаха свидетели на едно просташко инфантилното поведение от страна на Искрен Митев“. Почти като извинението на вицепремиера Калина Константинова, която успя да "прати телеграма" до всички почувствали се засегнати от видеото, в което се снима облечена в стил скаутска униформа, обвинявайки украинците, че я засипват със "специфични и персонални желания": “Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел”.

Констадинов, разбира се, надгражда жанра и същевременно потвърждава желязното правило в журналистиката и статистиката, а именно, че глупавите въпроси могат да получат само още по-глупави отговори.

Накрая интервюто прераства в специфична форма на телевизионна психонализа - водещият-психолог търси личната оценка на Костадинов за собственото му поведение. При което Костаниов определя действията си като „нормална мъжка постъпка“. За да се стигне до поантата на разговора, въплътена във въпроса:

„Т.е. да не ви вярваме на думите, като кажете на някой: "Ще му разбия носа?“ – единствено неправилната употреба на падежна форма („някой“, вместо „някого“) разваля хубавото впечатлението от острата журналистика.

В интервюто за броени секунди е засегната и още една тема – тази за изслушването на Калина Константинова за бежанците от Украйна. Темата обаче се оказва не дотам значима и се изчерпва със следния въпрос-отговор:

- Удовлетвори ли ви отговора, който тя (Калина Константинова) даде вчера?

- Не.

„Ние си спомняме обаче че е 8 часа и е време за новини. Продължаваме с новини", каза водещият и сложи край на така динамичното и информативно интервю.

„Всеки делничен ден от 6:00 сутринта доказаният професионалист Златимир Йовчев предоставя на зрителите висококачествена журналистика заедно с останалите лица на нюзрума“, пише bTV на своя уебсайт. За още - Stay Tuned!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024