Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет тръгна по стъпките на Корнелия Нинова в опита да си едновременно да реагира на недоволството от сериозното поскъпване на хранителните стоки в България, но без да се намесва в ценообразуването на веригите.

Гълъб Донев организира пресконференция, на която обяви, че правителството ще въведе "механизъм за наблюдение на цените", като посочи, че разликата между търговците на едро и крайните цени за потребителите стига до 20-30% - т.е. голямата надценка се появява на последния етап от веригата.

"Ще покажем нелоялните търговски практики и потребителите ще видят къде се получава изкривяването на стоки и услуги", каза служебният премиер.

Държавата обаче няма права да се намесва в решението на търговците на дребно за това каква печалба да генерират чрез надценката на продуктите.

Тепърва служебният кабинет ще формулира и "определение за нелоялна търговска практика".

По сходен начин - докато Нинова беше вицепремиер и министър на икономиката, смяташе да бори високите цени на основни стоки от първа необходимост, като изкара табло със средните им цени на едро според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Решението е след проведено съвещание с вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, финансовият министър Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев. Присъствали са ръководителите на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция "Митници", Националната агенция по приходите (НАП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Служебният кабинет планира да показва движението на всяка стока, независимо дали е произведена в България или идва от друга държава с помощта на Агенция "Митници", през НАП, през търговските практики, които се прилагат в редица търговски вериги.

Ще се проследи цената не само цените на отделните продукти, но и формираната печалбата на съответните търговци.

"Нямаме закон за търговия на храни. продължи Донев - Нещо, което в другите европейски държави отдавна е направено. Ще дадем законово нормативно определение за лоялната търговска практика". допълни той и уточни, че при при установяване на нелоялна практика, ще е по-лесно да се наложат санкции.

В момента хората могат да подават сигнали за нередности, като се обръщат Комисията за защита на потребителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху определи удара в Рафах като "трагична грешка"

По думите му компетентните органи вече разследват инцидента.

11:10 - 28.05.2024
Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024