Снимка: © Getty Images

Венеция е първият град в света, който ще наложи входна такса за туристите, които посещават града. Tова обяви в своя Twitter кметът Луиджи Бруняро. От началото на следващата година, всеки, който реши да посети италианския град за един ден, ще бъде таксуван между между €3 до €10 – в зависимост от  натовареността на туристическия сезон.

Таксата ще се дължи само от туристите, които не нощуват във Венеция. Идеята на въвеждането на тази мярка е да се ограничат посетителите, които просто преминават през града, без да носят особени приходи за местния бизнес.

„Посланието, което искаме да дадем, е, че Венеция е град, който живее в различен ритъм от всяко друго място. Той се нуждае от специално отношение от страна на посетителите, няма нужда от туристи, които просто идват, правят си снимка и си тръгват“, казва Симоне Вентурини – съветникът, отговарящ за туризма във Венеция.

Градът отдавна „страда“ от прекомерния туризъм, а местните власти търсят начин да контролират туристите, които се стичат към града. Планът да бъде въведена система, в която да се регистрират туристите, посещаващи Венеция за един ден, бе обявен още преди пандемията. От това лято, система ще заработи, като регистрирането в нея ще бъде доброволно. От началото на 2023 г. обаче всеки, желаещ да посети Венеция без да пренощува, ще трябва задължително да се регистрира и да плати такса, за да посети града.  

По данни на местната полиция по време на Католическият Великден тази година в града са се стекли 120 хил. туристи, като техният брой е нараснал до 158 хил. души в неделя. Новата система ще позволи този наплив да бъде регулиран, смята Вентури:

„Можем да кажем: „Скъпи посетители, не ви препоръчваме да  дойдете на тази дата, защото е Ферагосто (августовски официален празник) или Великден – ще има много хора, така че това ще попречи на спокойното ви посещение. Ако дойдете седмица по-късно, можете да се насладите на посещението си.“

Въпреки че е Венеция е първият град, който налага входна такса, според Вентурини той няма да е последният.  Преди Венеция, италианското село Чивита ди Баньоредж също въведе „символична“ такса за еднодневни туристи. От 2013 г. посетителите заплащат по 1,50 евро за влизане в селото, а кметът Франческо Бигиоти сподели, че това е „маркетингов трик“, целящ да привлече туристи в селото. Таксата изглежда наистина заинтригува посетителите, тъй като техният брой нарастна от 40 хил. през 2009 г. до 1 милион през 2018 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията