На площад "Александър Батенберг" в София започна концерт в подкрепа на украинската общност. Той се провежда под мотото "С вас сме!" с участието на български и украински изпълнители.

"Джендема", Валди Тотев, Иван Лечев, "Подуене блус бенд" са само част от музикантите, които ще се включат.

"София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободният свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето - за да покажем, че ние сме европейци и сме част от свободния свят", каза един от организаторите на концерта - Васко Кръпката.

"Програмата е голяма. Всичко е на ентусиазъм и с помощ от приятели. Всеки иска да помогне. Писателят Захари Карабашлиев помага с организацията, а Теодор Ушев е автор на афиша на концерта", сподели по-рано днес Васко Кръпката в ефира на bTV.

„Тук сме много – повече от 5 000 украински граждани, които живеят в България. Ние сме добросъвестни граждани на тази страна, защото тя е наш втори дом, но ние не можем да забравим нашата родина. Затова като български граждани настояваме нашият премиер, премиерът на България, да внесе искане в парламента и парламентът да реши дали ще бъде дадена помощ на Украйна, или не“, призова от сцената на концерта в подкрепа на Украйна Олена Коцева, председател на Сдружение на украинските организации в България "Мати Украйна".

Журналистът на БНТ Георги Ангелов също отправи призив от сцената на концерта на площад „Батенберг“  - българските медии да спрат да предоставят ефир на разпространителите на руската пропаганда: „Повече няма време за извинение, няма време за нюанси, няма време за други гледни точки… Убиецът няма право на ефир. Срам ме е от това, което гледам по нашите медии, знаете, че аз съм представител на една от тях.“ 

Ангелов се противопостави на твърдението на премиера Кирил Петков, че 80% от българите са против изпращането на оръжия за Украйна. И мирните шествия в подкрепа на Украйна в София, Варна и Бургас доказват обратното, каза още журналистът.

Концертът  ще продължи до 22.00 часа и ще бъде съпътстван от акция за набиране на средства за преодоляване на хуманитарната криза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия