Започна концертът в подкрепа на Украйна на площад "Батенберг"

На площад "Александър Батенберг" в София започна концерт в подкрепа на украинската общност. Той се провежда под мотото "С вас сме!" с участието на български и украински изпълнители.

"Джендема", Валди Тотев, Иван Лечев, "Подуене блус бенд" са само част от музикантите, които ще се включат.

"София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободният свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето - за да покажем, че ние сме европейци и сме част от свободния свят", каза един от организаторите на концерта - Васко Кръпката.

"Програмата е голяма. Всичко е на ентусиазъм и с помощ от приятели. Всеки иска да помогне. Писателят Захари Карабашлиев помага с организацията, а Теодор Ушев е автор на афиша на концерта", сподели по-рано днес Васко Кръпката в ефира на bTV.

„Тук сме много – повече от 5 000 украински граждани, които живеят в България. Ние сме добросъвестни граждани на тази страна, защото тя е наш втори дом, но ние не можем да забравим нашата родина. Затова като български граждани настояваме нашият премиер, премиерът на България, да внесе искане в парламента и парламентът да реши дали ще бъде дадена помощ на Украйна, или не“, призова от сцената на концерта в подкрепа на Украйна Олена Коцева, председател на Сдружение на украинските организации в България "Мати Украйна".

Журналистът на БНТ Георги Ангелов също отправи призив от сцената на концерта на площад „Батенберг“ - българските медии да спрат да предоставят ефир на разпространителите на руската пропаганда: „Повече няма време за извинение, няма време за нюанси, няма време за други гледни точки… Убиецът няма право на ефир. Срам ме е от това, което гледам по нашите медии, знаете, че аз съм представител на една от тях.“

Ангелов се противопостави на твърдението на премиера Кирил Петков, че 80% от българите са против изпращането на оръжия за Украйна. И мирните шествия в подкрепа на Украйна в София, Варна и Бургас доказват обратното, каза още журналистът.

Концертът ще продължи до 22.00 часа и ще бъде съпътстван от акция за набиране на средства за преодоляване на хуманитарната криза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024