Започна концертът в подкрепа на Украйна на площад "Батенберг"

На площад "Александър Батенберг" в София започна концерт в подкрепа на украинската общност. Той се провежда под мотото "С вас сме!" с участието на български и украински изпълнители.

"Джендема", Валди Тотев, Иван Лечев, "Подуене блус бенд" са само част от музикантите, които ще се включат.

"София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободният свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето - за да покажем, че ние сме европейци и сме част от свободния свят", каза един от организаторите на концерта - Васко Кръпката.

"Програмата е голяма. Всичко е на ентусиазъм и с помощ от приятели. Всеки иска да помогне. Писателят Захари Карабашлиев помага с организацията, а Теодор Ушев е автор на афиша на концерта", сподели по-рано днес Васко Кръпката в ефира на bTV.

„Тук сме много – повече от 5 000 украински граждани, които живеят в България. Ние сме добросъвестни граждани на тази страна, защото тя е наш втори дом, но ние не можем да забравим нашата родина. Затова като български граждани настояваме нашият премиер, премиерът на България, да внесе искане в парламента и парламентът да реши дали ще бъде дадена помощ на Украйна, или не“, призова от сцената на концерта в подкрепа на Украйна Олена Коцева, председател на Сдружение на украинските организации в България "Мати Украйна".

Журналистът на БНТ Георги Ангелов също отправи призив от сцената на концерта на площад „Батенберг“ - българските медии да спрат да предоставят ефир на разпространителите на руската пропаганда: „Повече няма време за извинение, няма време за нюанси, няма време за други гледни точки… Убиецът няма право на ефир. Срам ме е от това, което гледам по нашите медии, знаете, че аз съм представител на една от тях.“

Ангелов се противопостави на твърдението на премиера Кирил Петков, че 80% от българите са против изпращането на оръжия за Украйна. И мирните шествия в подкрепа на Украйна в София, Варна и Бургас доказват обратното, каза още журналистът.

Концертът ще продължи до 22.00 часа и ще бъде съпътстван от акция за набиране на средства за преодоляване на хуманитарната криза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023