Животът на Том Фелтън след "Хари Потър". И трудното завръщане към театъра Снимка: © Getty Images

Том Фелтън печели джакпота, когато е избран да изиграе ролята на Драко Малфой, злия ученик магьосник, в първия филм за Хари Потър. Двадесет години по-късно той все още се опитва да свикне с успеха. Сега се подготвя да излезе на сцената на лондонския театър „Уест Енд“ в една призрачна история. И това го тревожи - защото театърът не е като киното.

За живота преди, по време на и след успеха на „Хари Потър“ актьорът разказва пред The Guardian.

Том Фелтън се среща с журналиста на британския вестник в лондонския ресторант Canary Wharf. Носи синя бейзболна шапка, бели панталони, навити до прасците, и зелен и жълт пуловер: облечен така, че да му е удобно. 34-годишният актьор е в период на интензивни репетиции за дебюта си в „Уест Енд“ - в трилър пиесата “2:22: A Ghost Story“ - завладяваща комедия, която започва третия си пореден сезон в Лондон и получава признание от критиката. След две седмици репетиции, актьорите ще преминат от репетиционната към сцената.

„Има много думи за учене“, разказва Фелтън, говорейки бързо. „Това е сценарий от 140 страници и всичко трябва да тече толкова гладко - едно малко хълцане обърква всичко.“

„Има само четирима души на сцената по време на целия час и половина, така че не може да се отпуснеш дори за момент“.

На снимачната площадка, където звездата има много повече опит, те насърчават да подходиш различно към всеки дубъл.

„В момента се боря с мозъка си“, казва Фелтън, „тъй като тук имаме нужда всичко да бъде точно същото отново и отново, осем представления седмично, в продължение на 17 седмици… Колега, това не помага на тревожността ми... ”, признава актьорът.

Джеймс Бъкли, известен с Inbetweeners, е една от звездите в шоуто.

„Той е мой приятел“, разказва Фелтън, „и ми каза, че ще бъде предизвикателство, различно от всяко преди: физически, психически, че трябва да прегърна срива, който ще дойде, което и правя. Това е ново за мен, но за щастие останалите актьори и режисьори знаят какво се случва. И аз съм развълнуван, дори и да съм много напрегнат. ”

Ето защо сутрин той отива на репетициите рано, за да упражнява репликите си самостоятелно. Отбива се в Tesco да хапне и продължава да работи. Не се е занимавал с театър от детството си, но си спомня това време с умиление. Поръчва чиния с домашни пилешки филенца, когато се появява сервитьор.

Изминали са почти 30 години от последното театрално представление на Фелтън. Тогава той е на 6 години и участва в детска продукция в Epsom Playhouse, недалеч от дома, в който расте. Той е най-малкият от четирима братя, а най-големият е истински талантливото дете. Фелтън участва в драматичен клуб само, за да се впише. Спомня си, че е играл ролята на снежен човек, бил е и статист.

„Наистина не бях забелязан с актьорските си качества особено бързо“, признава - „много повече ме вълнуваше да бъда рибар“.

Баща му е строителен инженер, пътува често, а майката гледа децата. Тя работи на няколко места, за да гарантира, че момчетата могат да преследват своите юношески страсти, макар и краткотрайни.

„Няколко месеца преди да започна с актьорското майсторство, отчаяно исках да бъда цигулар. Майка ми работеше нощем, работеше по цели дни какво ли не, за да е сигурна, че винаги може да ни казва „да“, спомня си звездата от киното.

Когато е на 6, Фелтън получава първата си актьорска работа: „Беше за реклама на Commercial Union, снимаше се в продължение на две седмици в цяла Америка. Мама просто промени всичко в живота си, за да се увери, че мога да го направя.“

Скоро след това се появяват нови ангажименти - на снимачната площадка - „Кредитополучателите“, снимани в продължение на четири месеца в Shepperton Studios. Следва филмът Anna and the King, римейк на The King and I с участието на Джоди Фостър. Четири месеца в Малайзия, а майка му е винаги до него. Година по-късно идва ред на прослушвания за Хари Потър. За разлика от повечето, които присъстват на кастинга - включително и бъдещите му млади колеги - студиата не са нищо ново за този сравнително опитен 12-годишен.

„Аз бях един от малцината, които нямаха представа какво е Хари Потър по това време. Всеки можеше да опита, имаше толкова много развълнувани деца, които дълбоко обичаха книгите.“

За Фелтън прослушването е просто още една работа. В началото го пробват за ролята на Хари Потър и боядисват косата му в черно, а след това - за тази на най-добрия му приятел Рон Уизли - оказва се с коса в в цвят джинджифил. Фелтън признава, че е бил малко объркан. В крайна сметка е избран - за ролята на Драко Малфой: за тези, които не са запознати със филмовата поредица - това е лошото дете.

„Мисля, че получих ролята, защото бях безгрижен“, казва Фелтън днес - „и нямах представа кой с какво се занимава. Магьосници в шкафове под стълбите? С трима по-големи братя бързо се научавате да бъдете уверени. Мисля, че Крис Кълъмбъс, режисьорът, разпозна тази лека незаинтересованост и арогантност в мен, които пасват на образа на Малфой.

„Някои хора наистина се бореха с идеята, че не съм това специално, популярно дете“, казва Фелтън, „но аз се разхождах с боядисана коса и играех зъл магьосник. Не беше готино. Това не ми помагаше с момичетата.

Как се е приспособил към успеха?

„Случи се малко по-бавно, отколкото може да си представите и не си мислете, че бях особено разумен: купих коли за братята си, къща за майка ми, скейтбордове и видео игри за мен“.

Не е било предвидено, че Фелтън ще участва във всичките осем филма за Хари Потър - с техните без съмнение все по-доходоносни договори.

„Първоначално щяхме да заснемем две части. Ако след втората децата все още изглеждахме достатъчно млади, може би щяхме да направим трета. След това четвърта. Така продължи. Никога не сме подписвали за 12 години. В един момент просто предположих, че ще ни заменят с достойни актьори, но така и не го направиха“, разказва Фелтън.

През целия период на снимките той никога не си позволява да помисли, че може да се развие в кариерата като възрастен. Фелтън, разбира се, е дете актьор, но стоейки на снимачната площадка на Хари Потър, гледайки Маги Смит, Алън Рикман, Ема Томпсън и Майкъл Гамбън, казва, че му е било трудно да не се чувства малко не на място.

„Нямах 10 страници диалог за прослушването. Всичко, което направих, беше да се появя като сополиво дете, което изглеждаше както трябва и така получих ролята“, споделя актьорът.

Каква е ролята на Джейсън Айзъкс, който изигра на екрана бащата злодей на Фелтън?

„Той ме подкрепяше страшно много“, спомня си Фелтън, усмихвайки се. „Това беше изключително важна връзка за мен. Той никога не ми говореше като дете и ми показваше пътя“. Понякога все още нарича Айзъкс "баща".

Докато се снима шестият филм, Фелтън е на 20. Тогава той се вслуша в съвета на Айзъкс.

"Той ми каза да вляза във форма, да се науча да правя американски акцент и да си намеря добър американски агент."

Почти веднага, след като слага дрехите си от Хогуортс - училището за магия, за последен път, Фелтън е на снимачната площадка във филма „Възходът на планетата на маймуните“.

Не след дълго той се мести в Лос Анджелис. Предложенията за работата продължават да пристигат, бавно, но сигурно: много независими филми и малко телевизионни концерти, нищо в мащаба на „Планетата на маймуните“ или „Хари Потър“.

„Карах я по-леко, макар и не непременно по мой избор. Ако се беше появила „Планетата на маймуните“ 2, щях да приема веднага, но не се случи така и съм доволен. ”

Всеки филм за Хари Потър отнема шест месеца или повече „Така че се наслаждавах на живота в Калифорния“, казва той, „да сърфирам, да пиша музика, да се мотая с кучето си. Този вид график ми позволява да имам повече баланс в живота си. ”

На въпроса дали се е сравнявал с другите две деца от „Хари Потър“, актьорът отговаря:

„Никога всъщност не съм го правил, винаги съм бил част от екипа. Спомням си, че когато видях Даниел на сцената на Бродуей за първи път, си казах, по дяволите, той е толкова добър... ”

Десет години след излизането на последния филм за Хари Потър, популярността на актьорите все още си е същата.

Журналистът на The Guardian пише, че отива на интервюто с Фелтън с мисълта, че темата за магьосниците ще е вече досадна за 30-годишния актьор, но Фелтън все още се вълнува, когато говори за това.

„Чувствам се страшен късметлия и обичам да говоря за това, дори когато вероятно би трябвало да говоря за други проекти“, казва актьорът, който „все още се приспособява към успеха“.

Преди 18 месеца Фелтън се завръща за постоянно в Обединеното кралство. Той осъзнава, че след толкова години далеч, неговата петгодишна племенница вече е станала на 12. Разказва, че са му липсвали приятелите и семейството, както и животът в Лондон. Докато е дете, животът му преминава от прослушване на прослушване, а майка му го води в спортния магазин на Lillywhites в Пикадили Съркъс за удоволствие, където той се взира във всички бухалки за крикет.

Сега, когато за първи път взима участие в новата пиеса, нямал идея къде е театърът. Оказва се, че е до Lillywhites.

„Цялата ми кариера е благодарение на това, че съм на точното място, в точното време и имам страхотна майка. Фактът, че е там, е специален. Тя вече е купила билети за първите четири представления, въпреки че й казах, че мога да я вкарам безплатно. Тази пиеса е за нея“, разказва актьорът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024