Жозеп Бoрел: ЕС предоставя още 500 млн. евро на Украйна за оръжия Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще предостави допълнителни 500 млн. евро на Украйна за закупуване на тежко въоръжение. Това съобщи ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на срещата на външните министри от Г-7 в Германия.

"Това е седмата среща на министрите на външните работи от Г-7 от началото на кризата в Украйна. Рецептата остава същата - повече подкрепа за Украйна, включително военна. Ще обявя военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро, с което помощта ни ще достигне общо 2 милиарда евро", каза Борел.

Средства ще бъдат използвани за закупуване на тежки оръжия: бронирани машини, танкове, артилерия и снаряди. Придобиване на военни самолети обаче няма да бъде финансирано:

„С 500 милиона евро не могат да се доставят много самолети, тези средства ще бъдат използвани за тежките оръжия, необходими за този вид война", допълни Борел.

По време на срещата той изрази надежда, че в следващите дни може да бъде постигнато споразумение за ембарго над руския петрол.

„Сигурен съм, че ще постигнем споразумение. Нуждаем се от него и ще го имаме. Трябва да се отървем от петролната зависимост от Русия“, каза Борел и призова, ако няма съгласие на ниво посланици, министрите да дадат политически тласък.

Най-важната тема в дневния ред на двудневната среща на външните министрите на страните от Г-7 в Германия е войната в Украйна. Първите дипломати на седемте най-развити държави се събират, за да дадат „мощен знак за единство“ и отново да покажат, че се противопоставят на руските опити да разделят света заради Украйна. Това заяви домакинът на срещата - германският външен министър Аналена Бербок.

„Ние не сме във война срещу Русия, Русия е тази, която воюва срещу Украйна. Има агресор и един нападнат и ние подкрепяме този, който е нападнат”, каза Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция, посочвайки, че срещата показва единството на членовете на Г-7, които ще продължат да подкрепят Украйна.

Британският външен министър Лиз Тръс каза, че е жизненоважно натискът върху руския президент Владимир Путин да продължи, като се доставят повече оръжия на Киев и се налагат допълнителни санкции на Москва.

„Единството на Г-7 е жизненоважно по време на тази криза за защита на свободата и демокрацията и ние ще продължим да работим заедно, за да направим точно това”, каза още Тръс.

Участниците в срещата ще обсъдят още покачването на глобалните цени на зърнените храни, олиото, горивата и торовете, причинено от войната.

Руската инвазия наруши корабоплаването в Черно море, основен маршрут за зърно и други стоки, ограничавайки износа, а агенциите на ООН предупреждават, че повишението на цените ще влоши продоволствената криза, по-специално в Африка.

„В момента има блокирани 25 милиона тона зърно в украинското пристанище Одеса, което означава храна за милиони хора по света, която е спешно необходима, преди всичко в африканските страни и в Близкия изток. Затова днес изпращаме ясен сигнал: виждаме ви, чуваме ви и ви подкрепяме“, каза Бербок, външният министър на Германия.

Целта на дипломатите е седемте страни да се организират по-добре, за да намерят бързи и ефективни отговори на продоволствената криза.

Представителите на Г-7 в срещата в Германия ще обсъдят и случващото се в Молдова, която се бори да се справи с бежанския поток от съседна Украйна. Инцидентите с проруски сепаратисти в отцепилия се регион на Приднестровието предизвикаха международна тревога, че войната може да се разпространи и там.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024