Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа Снимка: © Getty Images

Пекин продължава да е суперсила, която не смята не да губи влиянието си в Европа: така в едно изречение може да се обобщи посланието на китайския президент Си Дзинпин, който след няколко дни на Стария континент се завърна в родината си.

Визитата му в Европа започна във Франция, където президентът Еманюел Макрон му подари луксозна колекция коняк и го заведе на обяд в Пирените, за да продължи с посрещане, далеч от скромното в Белград и Будапеща.

Кацането му в Белград прекъсна дори програмата на обществената телевизия, за да бъде излъчено на живо, а в първия ден на посещението му хиляди сърби скандираха "Китай" и развяваха китайски знамена пред сградата на президентството.

Двете държави успяха да подпишат 29 споразумения в различни сфери, а в подписана лично от Си Дзинпин статия в проправителствения сръбски вестник "Политика" той даде да се разбере, че тонът на посещението следва линията на Белград. А тя е твърдо против НАТО, привидно желание за членство в ЕС, поддържане на историческата близост с Кремъл, против военната подкрепа за Украйна и със сигурност с приятелски отношения с Китай.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че с китайския му колега пишат история и след грандиозното посрещане го изпрати при друг техен общ приятел - унгарския премиер Виктор Орбан.

В Будапеща Си Дзинпин беше посрещнат отново с червен килим и тържествено.

Споразуменията, които двете страни подписват, са по-малко от тези в Белград - 18, но сред тях са ключови инфраструктурни проекти като високоскоростни влакове, които да свързват центъра на Будапеща с летището, както и жп линия, с която китайските стоки да стигат от фабриките в Източна Унгария до Западна Европа.

И разбира се, реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград на стойност 2,1 млрд. долара, по-голямата част от която се финансира със заем от Китай. Инвестицията е част от китайската инициативата "Един пояс, един път".

"Желанието ни е това посещение да се превърне в отправна точка за укрепване на двустранните отношения и сътрудничеството между двете страни и да го издигнем на едно по-високо ниво," казва китайският премиер след срещата си с Орбан.

Унгарският премиер е най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин в държавите от ЕС. Той беше и единственият европейски лидер, който поздрави Путин след "победата" му на президентските избори в Русия през март. Орбан стои твърдо на позицията, че не трябва да се изпращат оръжия на Украйна и често критикува западните санкции срещу Москва.

Наред с Путин и представителите на талибаните, Орбан беше и сред гостите на форума, посветен на 10-тата годишнина на инициативата "Един пояс, един път" през октомври миналата година в Пекин.

По време на общата пресконференция със Си Дзинпин сега в Будапеща Орбан не пропусна да отбележи, че страната му първа в Европа става част от мегапроекта на Китай,както и че 75% от чуждестранните инвестиции в Унгария идват именно оттам - за разлика от търговските отношения между ЕС и Китай, които далеч не са процъфтяващи.

Унгарският премиер подчерта и водещата според него роля на Китай в международната политика и определи страната като един от "стълбовете на новия световен ред".

Китайският президент от своя страна обясни колко важна е ролята на Унгария в отношенията на Пекин с ЕС и дори обяви, че след като поеме ротационното председателство на ЕС през юли, Будапеща "ще гарантира укрепването на отношенията между общността и Китай".

Според политически наблюдатели целта на посещението на Си Дзинпин и в Сърбия, и в Унгария е била да даде ясен сигнал, че Китай ще продължи да разчита на стратегическата подкрепа на държави, които са против модела на Запада, и в същото време Пекин може да разчита за търговски инфраструктурни проекти в тях.

Като цяло според анализаторите визитата на китайския президент в Европа е довела до това, че той е успял да си отвори вратичка за още подобни срещи в бъдеще и че ще продължи да търси партньори в отделни държави в Европа на принципа "Разделяй и владей".

От друга страна той ще се опита да се възползва от слабите места в единството на ЕС, за да предотврати създаването на икономически и военен алианс със САЩ, насочен срещу Китай.

При всички случаи, според анализаторите, основният извод след края на посещението на Си Дзинпин в Европа е, че Китай ще продължи да води битка срещу каквито и да е ограничения, налагани от Запада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024
Важно днес

В БСП извадиха дългите ножове срещу Корнелия Нинова

Част от най-близките хора на лидерката, която подаде оставка, вече се обърнаха срещу нея

19:38 - 15.06.2024
Култура

TikTok кара младите да четат, но на английски. Европейските издатели не са доволни

Все повече читатели търсят издания в оригинал, а това е проблем за книжния пазар

18:00 - 15.06.2024
Важно днес

САЩ изпращат нова хуманитарна помощ за 1,5 млрд. долара на Украйна

Вашингтон изпраща помощи, насочени към енергийния сектор и градската сигурност в Украйна

17:40 - 15.06.2024
Важно днес

Борисов посети засегнати от градушката и им обеща помощ - но само "ако се направи правителство"

Борисов отново прехвърли отговорността за съставянето на кабинет към другите партии

15:31 - 15.06.2024
Живот

Без гаджета, срещи и секс. Новият тренд "boy sober" отказва жените от запознанства с мъже

Хиляди жени качват видеоклипове, в които описват как са "изтрезнели" от момчетата

14:51 - 15.06.2024
Важно днес

Христо Иванов полага клетва като депутат и после ще напусне парламента

От ДБ смятат, че подаването на заявление пред ЦИК за заличаване на избраните депутати противоречи на Изборния кодекс

12:41 - 15.06.2024
Важно днес

Световни лидери се събират за среща на върха в опит да изработят план за мир в Украйна

Русия не беше поканена на среща на върха в Швейцария

12:20 - 15.06.2024