Украинското посолство осъди думите на Радев: Русия, а не Украйна настоява да води тази война

Украинското посолство в България излезе с позиция, в която критикува изказванията на президента Румен Радев относно Украйна, но без да назовава държавния глава поименно.

В нея се посочва, че "прехвърлянето на вината върху Украйна за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа". Коментарът очевидно е по повод думите на Радев от петък, когато той обвини Украйна, че "настоява да води тази война", докато "сметката се плаща от Европа".

По този повод от представителството на Киев в София казват: "Най-много Украйна иска мира, а именно агресора настоява да води война!"

Украинското посолство оборва и нападките, че военната помощ за Киев ще доведе до повече жертви и разрастване на конфликта - теза, също споделяна от президента.

"Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи както на обикновенните граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им. Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България", пише в позицията.

"Вземайки пред вид стартиралата предизборна кампания за местни избори, Посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да исползват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели", допълват от посолството.

Представителството на Украйна у нас обръща внимание и на думите, които се използват за назоваване на руската война:

"Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата война, маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките конфликт и специална операция".

Това беше и един от споровете по време на срещата между украинския президент Володимир Зеленски и Радев преди седмица. По време на разговорите българският държавен глава поне веднъж назова войната в Украйна като "конфликт", но Зеленски побърза да го скастри и да му обясни, че "това не е конфликт, а война", в която загиват хора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024