САЩ предупредиха за произволни арести в Русия, две банки са под натиск заради нов закон Снимка: © Getty Images

Посолството на САЩ в Русия призова американските граждани незабавно да напуснат страната. В съобщението, публикувано на сайта на дипломатическото представителство, пише, че гражданите на САЩ са подложени на риск от произволен арест или тормоз.

Става ясно, че руските служби за сигурност вече са осъществявали арести на граждани на САЩ по фалшиви обвинения, задържали са ги и са им отказали справедлив и прозрачен процес.

Съединените щати многократно са предупреждавали своите граждани да напуснат Русия, припомня Reuters. Последното подобно публично предупреждение беше през септември, след като президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация.

От посолството на САЩ посочват още, че има случаи на произволно налагане на местни закони от страна на руските власти срещу американски граждани, които се занимават с религиозна дейност.

Сред предупрежденията са и че на граждани на САЩ може да бъде отказано признаването на двойно гражданство, съответно да нямат достъп до консулска помощ, да не им бъде позволено да напуснат страната или да бъдат мобилизирани.

Междувременно закон, въведен от Путин, създава грижи на банките. Става дума за възможността вноски по заеми на воюващите руснаци в Украйна да бъдат отлагани, а в случай на смърт или осакатяване, целият им кредит да бъде опростен.

Две европейски банки, които продължават да развиват дейност в Русия са силно засегнати от това - австрийската Raiffeisen Bank International и италианската UniCredit.

И двете банките са много свързани с руската финансова система и са единствените чуждестранни банки в списъка на централната банка на Русия от 13 „системно важни кредитни институции“.

Това е доказателство за значението им за руската икономика, която се бори с обширните западни санкции.

Схемата за облекчаване на заемите предизвика остри критики не само от страна на централната банка на Украйна, която за пореден път призова западните банки да прекратят бизнес отношения с Москва, но и сред бизнес анализатори.

Продължаващата им дейност е форма на подкрепа за руската икономика в критичен момент за президента Владимир Путин

"Компаниите трябва да бъдат много внимателни", казва Киран Азис от норвежкия пенсионен фонд KLP, като предупреждава за голям риск банките да бъдат използвани за "финансиране на войната по други начини".

Фондовете на KLP притежават дялове както в Raiffeisen Bank, така и в UniCredit.

Протестиращи, оривърженици на Кремъл, освиркват новия посланик на САЩ в Русия Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023