Борислав Сандов: Правителството не трябва да съществува, ако остане безучастно към Украйна

"Правителството не трябва да съществува в този си вид, ако не окаже съпричастност към случващото се в Украйна", каза вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов пред "Нова телевизия". В случай че България не изпрати военна помощ на Украйна и остане безучастна към случващото се, страната трябва да отиде на избори, въпреки че "моментът не е удачен за подобно нещо", е позицията на Сандов.

"Ако не дадем военна помощ, това ще отслаби позициите на България. Ако не бъде взето такова решение от парламента, ако българското правителство покаже, че е безучастно, че липсва солидарност и съпричастност към украинския народ, това означава, че това правителство не трябва да съществува в този си вид и трябва да се ходи на избори, колкото и времето да не е подходящо за подобно развитие на нещата."

Вицепремиерът потвърди, че следващата седмица делегация с по един представител от всека партия в коалицията ще отиде в Киев.

Кирил Петков заминава за Киев следващата седмица, кани и лидерите от коалицията

Две от партиите в управляващата коалиция - "Демократична България", от чиято квота е Сандов, и "Има такъв народ", вече се обявиха за изпращането на оръжия. Вчера и Кирил Петков коментира, че в личното качество е за изпращането на военна подкрепа в Украйна:

"Като Кирил Петков, не като премиер, категорично бих гласувал за военна помощ за Украйна. В случая съм премиер и задачата ми е да не допусна разнобой в коалицията. За всички ни трябва да е ясно колко важно за България е да има стабилно управление.",

По-рано през седмица от ДБ казаха, че няма да позволят темата да бъде "заметена под килима" и призоваха във вторник да има среща на коалиционния съвет. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също публикува пост във Фейсбук, който категорична казва, че България трябва да застане на страната на Украйна. БСП остава твърдо против.

Кирил Петков: По време на война трябва да се мисли държавнически, а не партийно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024