Фон дер Лайен в Давос: ЕС ще помогне на Украйна да се издигне от пепелта Снимка: © Getty Images

“Дами и господа, трудно е да се повярва, че в Давос днес говорим за война. Духът на Давос е антитеза на войната. Но днес трябва да изградим силни връзки и съвместно да намерим решения на големите предизвикателства, пред които сме изправени”. Така започна речта си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Световния икономически форум в Давос.

Климатични проблеми, глобализация, дигитализация – това бяха темите, които дискутира политическият и бизнес елит през последните години по време на конференциите в швейцарския курорт, а тазгодишната тема на срещата на върха е „История в повратен момент“.

Войната в Украйна не е въпрос, свързан само с оцеляването на нападнатата страна, не е и само въпрос, касаещ европейската сигурност. Случващото се засяга международния ред и затова противодействието на руската агресия е задача на цялата световна общност. Това каза председателят на ЕК по време на обръщението си към Световния икономически форум.

„Русия третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, да бъде поставено като буфер между военните сили. Правят се опити да бъдат потъпкани стремежите на цяла нация - с танкове“, каза Фон дер Лайен.

„Украйна трябва да спечели тази война. А агресията на Путин трябва да завърши като стратегически провал. Ще направим всичко възможно, за да помогнем на украинците да победят и да върнат бъдещето в свои ръце“, каза още тя.

Днес Съветът на ЕС съобщи, че ще отпусне още половин милиард евро военна помощ за Украйна. Средствата ще послужат основно за осигуряване на защитно оръжие на стойност 490 милиона евро, а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво.

„За първи път в историята на Европейския съюз предоставя военна помощ на атакувана страна и мобилизира цялата си икономическа мощ“, заяви още Фон дер Лайен пред Световния икономически форум.

„Нашите санкции и самосанкционирането на самите компании изтощават руската икономика и военната машина на Кремъл“, добави още тя.

Според Фон дер Лайен възстановяването на Украйна трябва да съчетае „огромни инвестиции с амбициозни реформи“, които да модернизират администрацията, да установят върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, да се борят с корупцията и да изградят справедлива, устойчива и силна, конкурентна икономика.

Възстановяването ще изисква безпрецедентно единство, а ЕС „със същата решимост, ръка за ръка“ – ще помогне на Украйна „да се издигне от пепелта“, каза председателят на Европейската комисия.

„Украйна принадлежи към нашето европейско семейство. Украинците се изправиха пред лицето на бруталното насилие. Те отстояват собствената си свобода и човечеството. Ние сме с тях и смятам, че това е определящ момент за демокрациите по света“, каза Фон дер Лайен.

Русия се опитва да окаже натиск върху ЕС, като спря доставките на газ на Полша, България и Финландия, но това поведение само затвърждава решимостта на Европа да се отърве бързо от руските изкопаеми горива, заяви Урсула фон дер Лайен. Тя обвини Русия задържане на собствените си доставки, за да повиши световните цени, а пшеницата търгува в замяна на политическа подкрепа.

„Днес руската артилерия бомбардира складове за зърно в Украйна. Съзнателно. А руски военни кораби в Черно море блокират украински кораби, пълни с пшеница и слънчогледови семки. Последиците от тези срамни действия са там, за да ги видим. Глобалните цени на пшеницата скачат до небето. И много страни и уязвимите групи от населението страдат най-много. Цената на хляба в Ливан се е повишила със 70%, а пратките с храна от Одеса не могат да стигнат до Сомалия.“, каза председателят на Европейската комисия и призова за по-голямо сътрудничество и подкрепа на европейско и глобално ниво.

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024