Фон дер Лайен в Давос: ЕС ще помогне на Украйна да се издигне от пепелта Снимка: © Getty Images

“Дами и господа, трудно е да се повярва, че в Давос днес говорим за война. Духът на Давос е антитеза на войната. Но днес трябва да изградим силни връзки и съвместно да намерим решения на големите предизвикателства, пред които сме изправени”. Така започна речта си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Световния икономически форум в Давос.

Климатични проблеми, глобализация, дигитализация – това бяха темите, които дискутира политическият и бизнес елит през последните години по време на конференциите в швейцарския курорт, а тазгодишната тема на срещата на върха е „История в повратен момент“.

Войната в Украйна не е въпрос, свързан само с оцеляването на нападнатата страна, не е и само въпрос, касаещ европейската сигурност. Случващото се засяга международния ред и затова противодействието на руската агресия е задача на цялата световна общност. Това каза председателят на ЕК по време на обръщението си към Световния икономически форум.

„Русия третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, да бъде поставено като буфер между военните сили. Правят се опити да бъдат потъпкани стремежите на цяла нация - с танкове“, каза Фон дер Лайен.

„Украйна трябва да спечели тази война. А агресията на Путин трябва да завърши като стратегически провал. Ще направим всичко възможно, за да помогнем на украинците да победят и да върнат бъдещето в свои ръце“, каза още тя.

Днес Съветът на ЕС съобщи, че ще отпусне още половин милиард евро военна помощ за Украйна. Средствата ще послужат основно за осигуряване на защитно оръжие на стойност 490 милиона евро, а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво.

„За първи път в историята на Европейския съюз предоставя военна помощ на атакувана страна и мобилизира цялата си икономическа мощ“, заяви още Фон дер Лайен пред Световния икономически форум.

„Нашите санкции и самосанкционирането на самите компании изтощават руската икономика и военната машина на Кремъл“, добави още тя.

Според Фон дер Лайен възстановяването на Украйна трябва да съчетае „огромни инвестиции с амбициозни реформи“, които да модернизират администрацията, да установят върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, да се борят с корупцията и да изградят справедлива, устойчива и силна, конкурентна икономика.

Възстановяването ще изисква безпрецедентно единство, а ЕС „със същата решимост, ръка за ръка“ – ще помогне на Украйна „да се издигне от пепелта“, каза председателят на Европейската комисия.

„Украйна принадлежи към нашето европейско семейство. Украинците се изправиха пред лицето на бруталното насилие. Те отстояват собствената си свобода и човечеството. Ние сме с тях и смятам, че това е определящ момент за демокрациите по света“, каза Фон дер Лайен.

Русия се опитва да окаже натиск върху ЕС, като спря доставките на газ на Полша, България и Финландия, но това поведение само затвърждава решимостта на Европа да се отърве бързо от руските изкопаеми горива, заяви Урсула фон дер Лайен. Тя обвини Русия задържане на собствените си доставки, за да повиши световните цени, а пшеницата търгува в замяна на политическа подкрепа.

„Днес руската артилерия бомбардира складове за зърно в Украйна. Съзнателно. А руски военни кораби в Черно море блокират украински кораби, пълни с пшеница и слънчогледови семки. Последиците от тези срамни действия са там, за да ги видим. Глобалните цени на пшеницата скачат до небето. И много страни и уязвимите групи от населението страдат най-много. Цената на хляба в Ливан се е повишила със 70%, а пратките с храна от Одеса не могат да стигнат до Сомалия.“, каза председателят на Европейската комисия и призова за по-голямо сътрудничество и подкрепа на европейско и глобално ниво.

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023

Пасажери отказаха да слязат от самолет на WizzAir, след като ги приземиха във Варна вместо в София

Екипажът не е предупредил пътниците за отклонението от маршрута

15:59 - 29.05.2023

Русия нападна Киев с дронове и ракети два пъти в рамките на един ден

Експлозии отекнаха в центъра на Киев в понеделник сутринта

15:40 - 29.05.2023

Радостин Василев напуска парламентарната група на ПП-ДБ

Групата на ПП-ДБ вече ще е с 63 депутати

15:29 - 29.05.2023