Салман Рушди издава нов роман - първи, след като бе намушкан с нож на сцена Снимка: © Getty Images

Нов роман на писателя Салман Рушди излиза на 9 февруари. Това е първата му книга, след като оцеля при нападение с нож преди шест месеца по време на конференция в Чаутаука, Ню Йорк. Там той трябваше да изнесе лекция за свободата на изкуството.

"Град на победата" (Victory City) е написан преди посегателството срещу Рушди от 12 август 2022 г., след което авторът на "Среднощни деца", за която печели "Букър" през 1981 г., загуби зрението на едното си око и не може да движи едната си ръка.

Агентът на Рушди, Андрю Уайли, каза пред The Guardian, че "възстановяването му напредва, но той няма да прави публични изяви, за да популяризира новия си роман".

Излизането на книгата на пазара ще бъде отбелязано с безплатно онлайн събитие с участието на канадската писателка Маргарет Атууд и английския ѝ колега Нийл Геймън.

Второ представяне ще се проведе в Бристол, Великобритания, на 21 февруари - с разследващата журналистка, писател и активист Сиан Норис и адвокатката по правата на човека Сузи Алегре.

След нападението срещу Рушди много писатели по света се противопоставиха на насилието и се обявиха против терора срещу свободата на словото.

Салман Рушди

Подобно на други негови романи, и в последния Рушди преплита митология с реализъм. Действието във "Victory City" се развива в Индия, където малкото сираче Пампа Кампана е избрана от богинята Парвати да основе Биснага - Град на победата.

След кратко време на власт и сред много династични спорове, Пампа се завръща от изгнание, в което е попаднала, и се изправя пред смъртни заплахи. Романът обхваща 250 години, в които с помощта на божествата на преден план е изведена темата за женската свобода в един иначе патриархален свят.

Въпреки че 75-годишният Салман Рушди няма да участва в събития, той написа в Twitter за книгата си и сподели кориците на творбата за изданията ѝ в Обединеното кралство и САЩ.

Профилът на автора в социлната мрежа беше неактивен за известно време след атаката, но авторът се завърна отново онлайн в края на миналата година.

Салман Рушди е роден в Индия. Учи във Великобритания. Автор е на романите "Срам“, "Последният дъх на Мавъра", "Земята под нейните нозе", "Ярост“, "Чародейката от Флоренция" и др. Писателят предизвиква гнева на мюсюлманския свят с творбата си "Сатанински строфи", издадена през 1988 г. В книгата се използват моменти от живота на Мохамед, а имената на две проституки – героини в романа, съвпадат с тези на съпругите на пророка.

Романът е забранен в много страни като Пакистан и държави в Южна Африка, а Рушди започва да получава смъртни заплахи. След убийството на негов преводач в Япония, опита за убийство на другите му преводачи в Италия и Норвегия, писателят се укрива.

През 1998 г. Иран съобщава, че вече не подкрепя призива издадената от иранския аятолах Рухола Хомейни "смъртна присъда" на Рушди и авторът получава възможност да живее по-свободно. В момента той е в Ню Йорк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023