Лукашенко: Не очаквах "операцията" в Украйна да се проточи толкова дълго Снимка: © Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко за първи път призна, че първоначалните планове за военната инвазия на Русия в Украйна са се разминали с намеренията.

"Не мислех, че тази операция ще се проточи по такъв начин. Но не съм толкова потопен в този проблем, че да кажа дали всичко се движи по план, както твърдят руснаците, или е както го усещам. Нека подчертая още веднъж: чувствам, че операцията се проточи.", казва Лукашенко в интервю за Асошиейтед прес.

Беларус е една от малкото страни, които подкрепят военните действия на Русия в Украйна и поддържа версията на Кремъл, че инвазията не е война, а „специална военна операция“. По време на среща с Владимир Путин в началото на март Лукашенко обвини Киев, че планирал да атакува Беларус, а офанзивата на Москва е предотвратила това.

Пред Асошиейтед прес Лукашенко каза, че е занесъл на Путин карта на зоните, които се е предполагало, че ще бъдат атакувани, но не предостави никакви доказателства, че Украйна е подготвяла такова нападение.

Президентът на Беларус продължава да оправда действията на Москва, казвайки, че Киев „провокирал Русия“. Въпреки това твърди, че се застъпва за мир и прави всичко възможно "специалната военна операция" да не прерасне във "война".

"Ние категорично сме против каквато и да е война. Направили сме всичко и правим всичко, за да няма война“, каза Лукашенко и си приписва заслуги за това, че преговорите между Украйна и Русия са започнали именно благодарение на него.

„Но защо Украйна, на чиято територия на практика се води война, военни действия и умират хора, защо Украйна не проявява интерес към тези преговори?“, пита Лукашенко.

Режимът в Минск позволи на Русия да разположи въоръжените си сили на беларуска територия под претекст, че провежда военни учения, а след това да ги изпрати в Украйна в началото на инвазията на 24 февруари.

Преди седмица беларуската армия обяви още, че започва военни учения, което предизвика притеснения в Украйна, но в интервюто за АП Лукашенко увери, че Беларус не желае да влиза в конфликти.

"Ние не заплашваме никого и няма да го направим и в бъдеще. Нещо повече - ние не можем да заплашваме, защото знаем кой стои срещу нас. Да се разпали някакъв конфликт, някаква война, тук на Запад, изобщо не е в интерес на Беларуската държава. Така че Западът може да спи спокойно", каза Лукашенко.

Лукашенко коментира и употребата на ядрено оръжие в Украйна, която според него е "неприемлива“, но не знае дали Русия има планове да използва такова оръжие: "Дали Русия е способна да извърши подобно нещо - това е въпрос, който трябва да зададете на руските лидери".

Беларуският лидер изрази мнение, че Владимир Путин не търси пряк конфликт с НАТО и Западът трябва да се възползва от това: "Най-вероятно той не иска глобална конфронтация с НАТО. Използвайте това. Използвайте това и направете всичко, за да го избегнете. В противен случай армията ще реагира, дори и Путин да не го иска“

"Путин е по-жив от всички живи, ще настине на нашите погребения"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023