Лукашенко: Не очаквах "операцията" в Украйна да се проточи толкова дълго Снимка: © Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко за първи път призна, че първоначалните планове за военната инвазия на Русия в Украйна са се разминали с намеренията.

"Не мислех, че тази операция ще се проточи по такъв начин. Но не съм толкова потопен в този проблем, че да кажа дали всичко се движи по план, както твърдят руснаците, или е както го усещам. Нека подчертая още веднъж: чувствам, че операцията се проточи.", казва Лукашенко в интервю за Асошиейтед прес.

Беларус е една от малкото страни, които подкрепят военните действия на Русия в Украйна и поддържа версията на Кремъл, че инвазията не е война, а „специална военна операция“. По време на среща с Владимир Путин в началото на март Лукашенко обвини Киев, че планирал да атакува Беларус, а офанзивата на Москва е предотвратила това.

Пред Асошиейтед прес Лукашенко каза, че е занесъл на Путин карта на зоните, които се е предполагало, че ще бъдат атакувани, но не предостави никакви доказателства, че Украйна е подготвяла такова нападение.

Президентът на Беларус продължава да оправда действията на Москва, казвайки, че Киев „провокирал Русия“. Въпреки това твърди, че се застъпва за мир и прави всичко възможно "специалната военна операция" да не прерасне във "война".

"Ние категорично сме против каквато и да е война. Направили сме всичко и правим всичко, за да няма война“, каза Лукашенко и си приписва заслуги за това, че преговорите между Украйна и Русия са започнали именно благодарение на него.

„Но защо Украйна, на чиято територия на практика се води война, военни действия и умират хора, защо Украйна не проявява интерес към тези преговори?“, пита Лукашенко.

Режимът в Минск позволи на Русия да разположи въоръжените си сили на беларуска територия под претекст, че провежда военни учения, а след това да ги изпрати в Украйна в началото на инвазията на 24 февруари.

Преди седмица беларуската армия обяви още, че започва военни учения, което предизвика притеснения в Украйна, но в интервюто за АП Лукашенко увери, че Беларус не желае да влиза в конфликти.

"Ние не заплашваме никого и няма да го направим и в бъдеще. Нещо повече - ние не можем да заплашваме, защото знаем кой стои срещу нас. Да се разпали някакъв конфликт, някаква война, тук на Запад, изобщо не е в интерес на Беларуската държава. Така че Западът може да спи спокойно", каза Лукашенко.

Лукашенко коментира и употребата на ядрено оръжие в Украйна, която според него е "неприемлива“, но не знае дали Русия има планове да използва такова оръжие: "Дали Русия е способна да извърши подобно нещо - това е въпрос, който трябва да зададете на руските лидери".

Беларуският лидер изрази мнение, че Владимир Путин не търси пряк конфликт с НАТО и Западът трябва да се възползва от това: "Най-вероятно той не иска глобална конфронтация с НАТО. Използвайте това. Използвайте това и направете всичко, за да го избегнете. В противен случай армията ще реагира, дори и Путин да не го иска“

"Путин е по-жив от всички живи, ще настине на нашите погребения"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024