Снимка: © Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко за първи път призна, че първоначалните планове за военната инвазия на Русия в Украйна са се разминали с намеренията.

"Не мислех, че тази операция ще се проточи по такъв начин. Но не съм толкова потопен в този проблем, че да кажа дали всичко се движи по план, както твърдят руснаците, или е както го усещам. Нека подчертая още веднъж: чувствам, че операцията се проточи.", казва Лукашенко в интервю за Асошиейтед прес.

Беларус е една от малкото страни, които подкрепят военните действия на Русия в Украйна и поддържа версията на Кремъл, че инвазията не е война, а „специална военна операция“. По време на среща с Владимир Путин в началото на март Лукашенко обвини Киев, че планирал да атакува Беларус, а офанзивата на Москва е предотвратила това.

Пред Асошиейтед прес Лукашенко каза, че е занесъл на Путин карта на зоните, които се е предполагало, че ще бъдат атакувани, но не предостави никакви доказателства, че Украйна е подготвяла такова нападение.

Президентът на Беларус продължава да оправда действията на Москва, казвайки, че Киев „провокирал Русия“. Въпреки това твърди, че се застъпва за мир и прави всичко възможно "специалната военна операция" да не прерасне във "война".

"Ние категорично сме против каквато и да е война. Направили сме всичко и правим всичко, за да няма война“, каза Лукашенко и си приписва заслуги за това, че преговорите между Украйна и Русия са започнали именно благодарение на него.

„Но защо Украйна, на чиято територия на практика се води война, военни действия и умират хора, защо Украйна не проявява интерес към тези преговори?“, пита Лукашенко.

Режимът в Минск позволи на Русия да разположи въоръжените си сили на беларуска територия под претекст, че провежда военни учения, а след това да ги изпрати в Украйна в началото на инвазията на 24 февруари.

Преди седмица беларуската армия обяви още, че започва военни учения, което предизвика притеснения в Украйна, но в интервюто за АП Лукашенко увери, че Беларус не желае да влиза в конфликти.

"Ние не заплашваме никого и няма да го направим и в бъдеще. Нещо повече - ние не можем да заплашваме, защото знаем кой стои срещу нас.  Да се разпали някакъв конфликт, някаква война, тук на Запад, изобщо не е в интерес на Беларуската държава. Така че Западът може да спи спокойно", каза Лукашенко.

Лукашенко коментира и употребата на ядрено оръжие в Украйна, която според него е "неприемлива“, но не знае дали Русия има планове да използва такова оръжие: "Дали Русия е способна да извърши подобно нещо - това е въпрос, който трябва да зададете на руските лидери".

Беларуският лидер изрази мнение, че Владимир Путин не търси пряк конфликт с НАТО и  Западът трябва да се възползва от това: "Най-вероятно той не иска глобална конфронтация с НАТО. Използвайте това. Използвайте това и направете всичко, за да го избегнете. В противен случай армията ще реагира, дори и Путин да не го иска“

"Путин е по-жив от всички живи, ще настине на нашите погребения"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава