Макрон: Европейски дълг на политиците в България е да подкрепят предложението за РСМ Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон се обърна към българските политици с призив да подкрепят френското предложение за Република Северна Македония, за да бъде свалено българското вето и това да позволи да започнат преговори за членство в ЕС на съседната ни страна. Както и с Албания, която се движи "в пакет" със Скопие.

"Гледaм към президента, който трябва да поеме ангажимент тук. Партиите от сегашното мнозинство - тези в коалицията и тези, които току-що я напуснаха, и тези в опозиция, би трябвало да гласуват за това. Това е техен европейски дълг" , каза Макрон по време срещата на европейските лидери в Брюксел.

Ръководителите на държавите от ЕС обсъдиха разширяването на Европейския съюз, а Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС. Сред темите за разговори в Брюксел бе и българското вето.

Според френския президент Еманюел Макрон премиерът на България Кирил Петков е направил „всичко възможно“ за свалянето на ветото, а невъзможността да се стигне до решение се дължи на "настоящата политическа криза, за която не можем да си затваряме очите".

"Смятам, че сме много близко до споразумение. Направихме предложение, което ни позволи да работим много близо един с друг и това ни дава възможност да удовлетворим българските искания, които са в съответствие с това, което Северна Македония може да направи. Но очевидно става въпрос за яснота и изграждане на доверие през следващите часове върху вече договореното", каза Макрон.

Френският президент изрази надежда, че българският парламент ще гласува позиция по френското предложение, за да се стигне до нови разговори с македонското правителство и „финализиране на споразумението“.

Българският премиер изрази съмнение по време на вчерашната среща в Брюксел, че Народното събрание ще успее да гласува своята позиция преди края на срещата на лидерите на ЕС.

Днес обаче Народното събрание заработи нормално - след 2 поредни провала на редовните пленарни заседания заради бойкот от опозицията и липса на кворум. И решението за Северна Македония влезе в пленарната зала.

Новият дневен ред на парламента за петък започна с трите проекта по темата, които Комисията по външна политика обсъди ден по-рано. Само един от тях, на "Демократична България", събра подкрепата на "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС, като вероятно ще бъде приет с известни редакции днес. ИТН и "Възраждане" са твърдо против, а от БСП гласуваха "въздържал се" в комисията по предложението на ДБ.

Проектът потвърждава досегашните условия към Северна Македония и дава мандат на правителството да приеме френското предложение, но при изпълнение на 4 условия.

Решението ще бъде обявено, докато премиерът Кирил Петков все още е в Брюксел, където продължава да тече срещата на лидерите на страните от ЕС. В четвъртък премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че нито една институция в страната не приема френското предложение за допустимо и обвини ЕС, че допуска поредна блокада на интеграционния процес заради една държава.

Край на игрите с кворума: Решението за Северна Македония влезе в пленарна зала


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024