Новият филм на иранеца Джафар Панахи идва в България Снимка: © Getty

Най-новият филм на иранския режисьор Джафар Панахи - "Без мечки" - ще бъде показан в България в рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест. В продукцията Панахи се фокусира върху предизвикателствата, с които се сблъсква всеки творец в Иран. А един от тях е самият Панахи.

Носителят на "Златна мечка" и десетки други престижни филмови награди престоя в затвор в Техеран в продължение на почти 7 месеца. Той е сред критиците на режима в Иран и бе арестуван през 2022 г. под претекст, че трябва да излежи присъда от далечната 2010 г. Тогава съд постановява 6,5 години затвор за Панахи заради "антиправителствена пропаганда". Забранено му е да напуска страната, да снима филми, да пише сценарии и да говори пред чуждестранната преса за период от 20 години.

Въпреки че давността по това дело е отминала, режисьорът бе задържан, а само преди дни пуснат, но чак след като обяви гладна стачка "в знак на протест срещу незаконното и нехуманно поведение на съдебните органи в затвора".

Последният му филм "Без мечки" се движи между реалността и фантазията на Панахи, който също е участник във филма.

Сюжетът проследява две паралелни любовни истории, осуетени от силата на суеверията и предразсъдъците, както и от действията на представителите на властта в провинция на Иран.

Джафар Панахи в кадър от филма "Без мечки"И

Макар да изглежда като документално представен сюжет, "Без мечки" е интересен експеримент в контекста на тоталната забрана на филма от страна на иранските власти, отбелязват от София Филм Фест.

Премиерата на продукцията бе в основната конкурсна програма на фестивала във Венеция, където получи Специалната награда на журито. Отличието е поредно за Панахи, носител на на "Златна камера" от Кан за "Белият балон", "Златен лъв" (Венеция) за "Кръгът", "Златна мечка" (Берлин) за "Такси" и наградата за най-добър сценарий в Кан за "Три лица", а през 2021 е удостоен с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест.

Тазгодишното издание на международния форум у нас ще се проведе между 16 и 31 март.

Джафар Панахи с наградата си "Златна мечка" от Берлин "Поне безжизненото ми тяло да бъде освободено". Ирански режисьор обяви гладна стачка в затвора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024