Новият филм на иранеца Джафар Панахи идва в България Снимка: © Getty

Най-новият филм на иранския режисьор Джафар Панахи - "Без мечки" - ще бъде показан в България в рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест. В продукцията Панахи се фокусира върху предизвикателствата, с които се сблъсква всеки творец в Иран. А един от тях е самият Панахи.

Носителят на "Златна мечка" и десетки други престижни филмови награди престоя в затвор в Техеран в продължение на почти 7 месеца. Той е сред критиците на режима в Иран и бе арестуван през 2022 г. под претекст, че трябва да излежи присъда от далечната 2010 г. Тогава съд постановява 6,5 години затвор за Панахи заради "антиправителствена пропаганда". Забранено му е да напуска страната, да снима филми, да пише сценарии и да говори пред чуждестранната преса за период от 20 години.

Въпреки че давността по това дело е отминала, режисьорът бе задържан, а само преди дни пуснат, но чак след като обяви гладна стачка "в знак на протест срещу незаконното и нехуманно поведение на съдебните органи в затвора".

Последният му филм "Без мечки" се движи между реалността и фантазията на Панахи, който също е участник във филма.

Сюжетът проследява две паралелни любовни истории, осуетени от силата на суеверията и предразсъдъците, както и от действията на представителите на властта в провинция на Иран.

Джафар Панахи в кадър от филма "Без мечки"И

Макар да изглежда като документално представен сюжет, "Без мечки" е интересен експеримент в контекста на тоталната забрана на филма от страна на иранските власти, отбелязват от София Филм Фест.

Премиерата на продукцията бе в основната конкурсна програма на фестивала във Венеция, където получи Специалната награда на журито. Отличието е поредно за Панахи, носител на на "Златна камера" от Кан за "Белият балон", "Златен лъв" (Венеция) за "Кръгът", "Златна мечка" (Берлин) за "Такси" и наградата за най-добър сценарий в Кан за "Три лица", а през 2021 е удостоен с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест.

Тазгодишното издание на международния форум у нас ще се проведе между 16 и 31 март.

Джафар Панахи с наградата си "Златна мечка" от Берлин "Поне безжизненото ми тяло да бъде освободено". Ирански режисьор обяви гладна стачка в затвора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023