"Ниво на екстравагантност, което би засрамило и царете": Как изглежда дачата на Путин Снимка: © Full House Design

Добре дошли в сградата, скромно описана като „рибарска хижа“ и сгушена дълбоко в горите на северната руска област Карелия. Наричат я още „дачата на Путин“ - мястото, за което се твърди, че руският президент използва, за да си почине от стреса на живота в Кремъл. Британският всекидневник The Guardian описва сградата така: „Това е ниво на екстравагантност, което би засрамило царете“.

Мраморен под Fior di Bosco за 110 хил. долара, закрит басейн с декоративен водопад, стичащ се от първия етаж, бидета на стойност 10 800 долара едното, душове за 4 600 долара всеки или с други думи - пари за обзавеждане на „скромната рибарска хижа“ определено не са пестени.

Дачата на Путин всъщност включва две къщи - едната от тях е с покрив, покрит с трева и площадка за хеликоптери. Комплексът, в който се намира, на пръв поглед е сравнително скромен, посочва The Guardian - с футуристично дървенo и стъклено обзавеждане, бледо лилави дивани в стил Ikea и зелени столове. Разследване на журналистите от проекта OCCRP и изтекли имейли обаче показват доста по-впечатляваща страна на комплекса, който се оказва пълен с луксозни имоти.

Етажните планове, чертежи и схеми за интериорен дизайн показват, че строителството на съседна градинска къща с шест спални е започнало през 2021 г. Използвани са полускъпоценни камъни като лапис лазули, за който се твърди, че притежава лечебни свойства, както и лабрадорит - блестящ кристал, за който се смята, че облекчава тревожността и стреса.

Интериорният дизайн е поверен на руската агенция FullHouseDesign, показват документи, съдържащи се в изтеклите имейли. Собственикът на компанията казва пред OCCRP, че не си спомня за каквото и да е участие в подобен проект. Отрича и твърдението, че мраморните подове са екстравагантни.

„Ако погледнете нашия уебсайт, има много проекти, в които използваме мраморен под, както и всяка друга уважавана архитектурна агенция“, коментират от фирмата.

Поглед към „плевнята“ – оценена на 187 млн. рубли (2,8 млн. паунда)

В околните земи на комплекса има втора нова сграда, описана в руския поземлен регистър през 2018 г. като плевня. Тя обаче се оказва модерна двуетажна сграда с огромна площ за забавление и отворена трапезария с площ над 200 кв.м.

Стъклена преграда разделя голямата трапезария от професионална кухня, оборудвана със скари, с тандур - вид глинена пещ, тепаняки - грил в японски стил, стая за опушване на месо.

И това не е всичко - има частна пивоварна, снабдена с австрийско оборудване за приготвяне на бира на стойност 345 хил. евро, което може да произвежда 47 литра бира на ден. На втория етаж има и специална стая за пиене на чай - с изглед към езерото Ладога.

Миналата година започва строителство и на нова двуетажна сграда с допълнителни кухненски помещения и складове за риба, месо и зеленчуци. Постройката разполага с четири скромни спални със сгъваеми легла, които могат да се използват за настаняване на персонал. Наблизо има и ферма за добитък, където се отглеждат малки добичета за производство на говеждо месо Кобе.

„Плевнята“ има и два малки плувни басейна, а любителите на приключения могат да се разходят по пътека, която води до естествен водопад на Ладожкото езеро, където има уютна беседка, за да може гостите да се скрият от слънцето. Водопадът е бил популярна туристическа атракция преди, но днес достъпът до природната забележителност е строго забранен за обществеността.

Проверка на The Guardian показва, че според анализ на правителството на Обединеното кралство руският президент е декларирал само няколко актива на свое име, сред които малък апартамент в Санкт Петербург, две коли от 50-те години на миналия век, носещи спомена за съветската ера, ремарке и малък гараж, както и президентска заплата от около 110 хил. британски паунда годишно.

Вече повече от две десетилетия обаче Путин е изправен пред обвинения, че тайно трупа огромно богатство и активи чрез подставени лица. Цяла поредица от журналистически разследвания на база теч на документи уличават руския президент като притежател на палати, яхти, имоти, но Кремъл винаги е отричал подобни обвинения. Такъв е и случаят с „рибарската хижа“.

The Guardian разказва, че охранителите, които патрулират по периметъра на оградата, продават пъстърва от езерото на местните жители, когато шефовете ги няма, но отказват да кажат за кого работят. Няма нищо на хартия, което да предполага пряка връзка с президента.

Рибар потвърждава, че местните хора служат като охрана, когато мястото е празно.

„Когато гостуват високопоставени гости, пазачите се заменят с хора от Федералната служба за защита“, казва още рибарят.

Самата „рибарска хижа“ е регистрирана на компания, наречена Prime. Фирмата е собственост на Support of Entrepreneurial Initiatives, дружество с нестопанска цел, основано от Юрий Ковалчук ​​и неговия син Борис.

Ковалчук е близък съюзник на Путин и основен акционер в банка „Русия“, наричана „банката на Путин“, за която се твърди, че изпълнява поръчките на Кремъл. И Ковалчук, и банка „Русия“ са под санкциите на САЩ, ЕС и Обединеното кралство, наложени заради действията на Кремъл в Украйна.

Земите около "дачата на Путин" са собственост на компании, свързани и с Ковалчук, ​​и с втори бизнесмен, който е под санкциите на САЩ от 2016 г.

Служителите на компаниите Ковалчук ​​и на второто лице, изглежда също използват общия имейл домейн, LLCInvest.ru. Изграждането на комплекса също е ръководено от служители на организация с нестопанска цел „Възраждане на морските традиции“, като поне едно свързано с нея лице използва същия домейн.

LLCInvest.ru е темата на последното разследване на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), публикувано и в независимата руска медия "Медуза". След близо година работа, журналистите установиха, че 86 компании и организации с нестопанска цел, привидно собственост на много различни хора, имат нещо общо: ползват една и съща техническа инфраструктура, видима чрез имейл домейна LLCInvest.ru.

Въпросните 86 организации притежават общо активи на стойност най-малко 4,5 милиарда долара - включително имения, самолети, яхти и банкови сметки. Част от компаниите споделят едни и същи корпоративни директори, адреси и доставчици на услуги като одитори и регистратори.

Разлседването успява да проследи връзки между юридически и физически лица, свързани с различно луксозно имущество - като двореца на Черно море, разкрит от екипа на Алексей Навални, яхти, вила до Санкт Петербург и много други. Част от имотите и преди са били приписвани на Путин чрез негови приближени, но сега се оказва, че те са свързани в обща мрежа.

Говорител на Кремъл отрича президентът на Руската федерация по някакъв начин да е свързан с посочените обекти и организации.

Дворци, яхти, фирми, милиарди, банка и общ домейн. И всичко води към Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024