Норвегия промени името на Беларус - повече няма да я нарича "Бяла Русия" Снимка: © Twitter

Норвегия промени името на Беларус – досега официалното название на страната на норвежки беше Hviterussland - или „Бяла Русия“, а от днес тя ще се нарича Беларус.

Промяната е символична и се прави в знак на зачитане на независимостта на беларуската страна от Русия.

“От днес, Международния ден на солидарността с Беларус, вече не използваме името „Бяла Русия“ на норвежки. Бях щастлив да кажа това на лидера на движението за демокрация в Беларус Светлана Тихановская вчера. Подкрепяме борбата на беларуския народ за свобода и демокрация!“, написа в своя Twitter профил Аникен Хуитфелд, министър на външните работи на Норвегия.

Подобни противоречия около именуването или изписването на Беларус, нейния народ и националния език се водят и на други езици, а Норвегия не е първата държава, която прави промяна в официалното наименования на страната.

По-рано, Швеция и Дания също промениха нейното официално наименование, а темата стана особено актуална след началото на руската инвазия в Украйна.

„Отдавна твърдяхме, че Норвегия трябва да използва Беларус вместо „Бяла Русия“. Основната причина за това е, че демократичната опозиция в страната иска да наричаме страната Беларус. Освен това има редица езикови аргументи за това, че Беларус звучи много по-независимо от „Бяла Русия“, което прави тясна асоциация с руската страна“, каза по-рано Берит Линдеман, ръководител за Източна Европа и Централна Азия в Норвежкия хелзинкски комитет.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обаче остава поддръжник на руския президент и продължава да подкрепя действията на Путин в Украйна.

През 2020 г. той беше преизбран на избори, които не бяха признати както от опозицията, така и от западните държави заради сигнали за масови фалшификации.

Светлана Тихановска реши да стане кандидат за президент срещу Лукашенко на мястото на своя съпруг Сергей, който беше арестуван два дни след като обяви, че ще участва на изборите. През декември 2021 г. Тихановски беше осъден на 18 години затвор в процес, описван от водещите правозащитни организации като политическа саморазправа.

Изборът на Лукашенко провокира огромни протести, но и принуди Тихановская да напусне страната заради натиск от службите за сигурност и заплахи за сигурността ѝ.

Лукашенко: Не очаквах "операцията" в Украйна да се проточи толкова дълго


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024