Сексисти ли са французите? Една на всеки 7 жени във Франция е насилвана или удряна от мъжа си Снимка: © Снимка: Getty Images

Пет години след началото на движението #MeToo срещу насилието над жени, френското общество „остава много сексистко във всичките си сфери“. Това показват данните в годишен държавен доклад, който алармира за високо ниво на сексуално насилие в страната. За документа съобщи France 24.

Една трета от жените, участвали в проучването, съобщават, че са били подтиквани от своите партньори към сексуални действия, които не са искали. Около една на всеки седем от анкетираните казват, че мъже са ги насилвали да правят секс, а подобен брой дами съобщават, че са били удряни и блъскани от партньорите си, става ясно още от доклада.

Висшият съвет за равенство между жените и мъжете във Франция призова за съставяне на национален „спешен план“ за борба с проблема. В доклада се съобщава и за „масивни, насилствени и понякога смъртоносни последици“ от проявите на сексизъм.

Президентът на Висшия съвет Силви Пиер-Бросолет изрази особена загриженост за проявите на сексизъм сред по-младите мъже, „окъпани в социални медии, цифрови (технологии), порнография“. Тя каза, че проблемът с грубото и дискриминационно отношение към жените трябва да се „бори от най-ранна възраст“. Съветът ще представи констатациите си на френския президент Еманюел Макрон в сряда.

Пиер-Бросолет допълни, че изкореняването на сексизма е много трудно.

Предложеният от сега от Висшия съвет по равенството план за действие от 10 точки включва призив за по-строго регулиране на онлайн съдържанието. Други мерки са задължително обучение срещу сексизма на работните места и забрана на реклами, които предполагат, че някои детски играчки са за момчета, а други за момичета.

Франция все пак постига напредък в някои области на равенството между половете, отбелязва France 24. Премиерът Елизабет Борн е втората жена в историята, която заема поста, а долната камара на парламента има първата си дама президент - Яел Браун-Пивет. Тя бе избрана през юни 2022 г.

Правителството на Еманюел Макрон също така увеличи полицейските ресурси срещу домашното насилие и предложи безплатен контрол на раждаемостта на всички жени до 25-годишна възраст.

Законодателите също работят за конституционно гарантиране на правото на аборт във Франция. Законопроектът е с цел да предотврати всяко от връщане към миналото и отнемане на права - явление, което се наблюдава в САЩ, Полша и други страни.

Въпреки отчетения напредък съветът по равенството описа цялостната ситуация за жените във Франция като „тревожна“.

Франция е една от държавите в ЕС с най-високи нива на насилие над жени. През ноември 2021 г. се проведоха масови протести в Париж и други големи градове в страната. Статистиката тогава сочеше, че през годината най-малко 101 жени са били убити от техен партньор или бивш партньор във Франция. Това прави по 1 жертва на домашно насилие на всеки три дни. Национално проучване от 2017 г. показваше, че повече от 220 000 французойки страдат от физическо или сексуално насилие от партньора си всяка година.

Треньорът, обвинен за побоя на Марго Пино, се озова начело на отбора по джудо на България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024