Още двама евродепутати останаха без имунитет заради "Катаргейт" Снимка: © Getty Images

Европейският парламент свали в четвъртък имунитета на евродупатите Андреа Коцолино и Марк Тарабела. С решението се отваря пътят на белгийските прокурори да ги разпитат при разследването на корупционния скандал "Катаргейт", съобщи Politico. Те са заподозрени в престъпления, свързани с корупция, пране на пари и участие в организирана предстъпна група. Това показват двата доклада за снемане на имунитетите им, одобрени от евродепутатите.

Това е най-новото развитие на разразилия се скандал в Брюксел около обвиненията, че страни, включително Катар и Мароко, може да са повлияли незаконно на работата на парламента.

Разследването по т.нар. "Катаргейт" започна през декември миналата година - по подозрения на белгийските власти, че има намеса от представители на европейската институция при избора на домакина на Световното първенство по футбол - Катар.

Първоначално бяха арестувани шестима души - сред тях е заместник-председателят на ЕП Ева Кайли. Тя бе част от групата на европейската левица и вече не е на поста си.

Франческо Джорджи, партньорът на Каили и парламентарен асистент на бившия евродепутат от Италия Пиер Антония Панцери, беше задържан по същите обвинения, както и шефът на неправителствената организация за правата на човека Николо Фига-Таламанка. Панцери успя да постигне споразумение с белгийската прокуратура, след като реши да съдейства на разследването като свидетелства кои държави са замесени и как е действала схемата.

Претърсени бяха множество жилища и офиси в Европарламента. Иззето беше IT оборудване на служителите в институцията, с цел да не бъде изтрита важна информация.

Politico допълва, че Марк Тарабела е присъствал на гласуването в парламента в Брюксел и е вдигнал ръка, подкрепяйки отнемането на собствения си имунитет. Пред репортери каза, че е невинен и сега съдебните органи ще го разпитат.

Андреа Коцолино също коментира пред Politico, че не се притеснява от разследване.

Според докладите на парламента Коцолино е обвинен в приемане на пари за блокиране на резолюции, увреждащи интересите на страни извън ЕС. Депутатът председателстваше парламентарната делегация със страните от Магреб, включително Мароко, и беше най-добрият евродепутат от социалистическата група по резолюциите за правата на човека.

Тарабела е заподозрян, че е взел до 140 000 евро подкупи от Панцери, за да предприеме действия в полза на правителства извън ЕС в Европейския парламент, показват още докладите. Той беше вицепрезидент на делегацията на парламента в държавите от Персийския залив, преди да се оттегли по-рано този месец.

Тези твърдения са подобни на подозренията, които се въртят около други, замесени в скандала "Катаргейт".

Законодателите на ЕС се ползват с имунитет срещу съдебно преследване, докато тече мандатът им на изборните длъжности. Процесът на премахване на тази защита отнема няколко седмици и за целта трябва искане от европейска прокуратура, което подлежи на одобрение или не от пленарната зала (подобна е процедурата за снемане на имунитет на народен представител в България, като през 2005 г. бе направена промяна в конституцията, според която народният представител може и сам да се откаже от защитата си срещу разследване).

Говорител на белгийската прокуратура каза пред Politico, че вече може да разследва потенциално замесените в схемата евродепуати като всеки друг белгийски гражданин.Представител на парламента каза, че институцията не е получила други искания от белгийските власти за премахване на имунитет на още евродепутати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023