Бобоков ще съди прокуратурата за повигнато обвинение при "липса на данни за престъпление" Снимка: © Колаж

Бизнесменът Пламен Бобоков ще заведе дело срещу прокуратурата, заяви неговият адвокат Ина Лулчева пред БНР.

Това става само ден, след като държавното обвинение обяви, че прекратява делото срещу него и съветника на президента Румен Радев по правни въпроси Пламен Узунов, поради липса на доказателства за извършено престъпление. Разследването се проточи почти три години. Двамата бяха заподозрени в "престъпен сговор" и "търговия с влияние", а нахлуването на прокуратура, служби и т.нар. Бюро за защита, което бе на подчинение на главния прокурор Иван Гешев, в президентската институция през 2020 г. отприщи протести. Преди обвинението да признае провала си, съдът обяви за незаконни арестите и на Бобоков, и на Узунов.

"Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който механизъм не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците", отбеляза Лулчева.

Тя подчертава, че делото срещу клиента ѝ е прекратено на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни. Затова и ще се търси отговорност на прокуратурата, че изобщо е повдигнала обвинение срещу Бобоков.

Адвокат Ина Лулчева добавя, че новината за прекратеното дело е съобщена "между другото" и самата тя е научила от медиите. По думите ѝ тя е получила отказ от прокуратурата да ѝ бъде предоставено копие от постановлението на Софийската градска прокуратура.

"Много умело се възползваха от обстоятелството разследващите органи и прокуратурата, че в телефона на г-н Бобоков се намираха съобщения с г-н Узунов и това беше използвано не за нуждите на наказателния процес, а за съвършено други цели", допълва Лулчева.

По думите ѝ са нужни механизми, които да премахнат порочните практики и възможността прокуратурата да се използва като бухалка, вместо да върши това, за което е създадена.

"Проблемът не е толкова дори с разследванията, огромният проблем е и с отказите прокуратурата да разследва. Този проблем е част от реформата, срещу която прокуратурата застана", каза още тя.

Разследването срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов беше образувано на 18 юни 2020 г., като са проверявани доказателства от ноември ноември 2019 г, до края на януари 2020 г. То се оказа повод прокуратура, полиция, "бюро за защита", подчинено тогава на главния прокурор Иван Гешев, да влязат в сградата на президентската институция.

Последваха протести срещу Гешев и тогавашното правителство на Бойко Борисов. Демонстрациите продължиха няколко месеца. Впоследствие арестите бяха обявени от съда за незаконни.

Прокуратурата поиска мярката за неотклонение на Бобоков да е парична гаранция на стойност 1 млн. лева, но после сумата беше намалена от съда до 10 000 лева.

Пламен Бобоков и Пламен Узунов вече успяха да осъдят прокуратурата за бездействие по същото дело. Софийският градски съд отсъди на 23 декември 2021 г. прокуратурата да им плати по 3000 обезщетение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024