Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов Снимка: © Колаж

Делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на президента Румен Радев - Пламен Узунов - е прекратено. Три години, след като двамата бяха обвинени в "престъпен сговор" и "търговия с влияние", Софийската градска прокуратура съобщи, че няма събрани доказателства за извършено престъпление.

Прекратеното вече дело беше образувано на 18 юни 2020 г., но са събирани и проверявани доказателства още от ноември 2019 г, до края на януари 2020 г. Заради това разследване прокуратура, полиция, подчиненото тогава на главния прокурор Иван Гешев "бюро за защита" нахлуха в сградата на президентската институция. Това отприщи протести срещу Гешев и правителството с премиер Бойко Борисов, продължили месеци. Впоследствие съдът обяви арестите и на Бобоков, и на Узунов за незаконни.

Заради разследването държавното обвинение поиска за бизнесмена мярка зда неотклонение парична гаранция на стойност 1 млн. лева. По-късно сумата беше намалена до 10 000 лева от съда.

Разследването срещу Бобоков и Узунов се проточи и това даде възможност на обвиняемите да осъдят прокуратурата за обезщетение.

В същото време от Софийската градска прокуратура съобщават, че продължава разследването срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас Бобоков за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, т.нар. "Боклугейт".

Атанас Бобоков е обвинен, че в продължение на около 5 години е ръководил престъпна група, която се е занимавала с опасни отпадъци, които са складирани и заравяни незаконно, с което е създал опасност за живота и здравето на други лица, а също и има предпоставка за причиняване на вреди за околната среда.

Към това дело като заподозрени бяха привлечени и още осем души, след които Пламен Бобоков и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

Според прокуратурата става въпрос за схема за „незаконно загробване“ на опасни отпадъци чрез използването на фиктивни дружества, свързани с „Монбат Рисайклинг“ – дъщерна компания на „Монбат“, която е собственост на Бобокови.

Пламен Бобоков твърди, че Делян Пеевски е „поръчал“ разследването срещу него и брат му Атанас, за да установи контрол над групата им за производство и преработка на акумулатори „Монбат“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024