Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов Снимка: © Колаж

Делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на президента Румен Радев - Пламен Узунов - е прекратено. Три години, след като двамата бяха обвинени в "престъпен сговор" и "търговия с влияние", Софийската градска прокуратура съобщи, че няма събрани доказателства за извършено престъпление.

Прекратеното вече дело беше образувано на 18 юни 2020 г., но са събирани и проверявани доказателства още от ноември 2019 г, до края на януари 2020 г. Заради това разследване прокуратура, полиция, подчиненото тогава на главния прокурор Иван Гешев "бюро за защита" нахлуха в сградата на президентската институция. Това отприщи протести срещу Гешев и правителството с премиер Бойко Борисов, продължили месеци. Впоследствие съдът обяви арестите и на Бобоков, и на Узунов за незаконни.

Заради разследването държавното обвинение поиска за бизнесмена мярка зда неотклонение парична гаранция на стойност 1 млн. лева. По-късно сумата беше намалена до 10 000 лева от съда.

Разследването срещу Бобоков и Узунов се проточи и това даде възможност на обвиняемите да осъдят прокуратурата за обезщетение.

В същото време от Софийската градска прокуратура съобщават, че продължава разследването срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас Бобоков за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, т.нар. "Боклугейт".

Атанас Бобоков е обвинен, че в продължение на около 5 години е ръководил престъпна група, която се е занимавала с опасни отпадъци, които са складирани и заравяни незаконно, с което е създал опасност за живота и здравето на други лица, а също и има предпоставка за причиняване на вреди за околната среда.

Към това дело като заподозрени бяха привлечени и още осем души, след които Пламен Бобоков и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

Според прокуратурата става въпрос за схема за „незаконно загробване“ на опасни отпадъци чрез използването на фиктивни дружества, свързани с „Монбат Рисайклинг“ – дъщерна компания на „Монбат“, която е собственост на Бобокови.

Пламен Бобоков твърди, че Делян Пеевски е „поръчал“ разследването срещу него и брат му Атанас, за да установи контрол над групата им за производство и преработка на акумулатори „Монбат“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024