Над 2,5 млн. украинци са напуснали страната си от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. От тях над 1,5 млн. са влезли в Полша - по последна информация на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Пшемишъл е един от полските градове, намиращ се до границата с Украйна, през който преминава по-голямата част от миграционния поток. Около 350 000 украинци са пристигнали в града, откакто Русия нахлу в Украйна, заявява кметът Войчех Бакун в интервю за NPR. За сравнение - населението на града е около 60 000 души, или почти шест пъти по-малко от преминалите през Пшемишъл бежанци през последните няколко седмици.

41-годишният Бакун е един от доброволците на първа линия, които се включват в посрещането на украинците. Той признава, че не е бил подготвен да стане хуманитарен работник на първа линия и да се справя с най-бързото изселване на бежанци в Европа след Втората световна война:

„Бях член на полския парламент, така че нямам опит нито в управлението на ситуация като тази, нито в управлението на град“, споделя Бакун пред NPR за трансформацията си от народен представител до доброволец на първа линия.

Въпреки липсата на опит, през 2018 г. Бакун е избран за кмет на град Пшемишъл. А днес той се впуска и в предизвикателството да бъде хуманитарен работник. "Обикновено работя в син костюм, сега имам зелен“, шегува се той.

Според кмета на Пшемишъл между 1200 и 1500 бежанци преминават през украинско-полската граница всеки час. Най-трудната задача пред местните власти е да координират транспортирането им до други полски градове, тъй като няма как всички да останат в Пшемишъл.

„Придвижването им много бързо към други градове в Полша е важно. Така не се получава струпване на границата“, казва Бакун.

Профилите на кмета на Пшемишъл в социалните мрежи са пълни с положителни коментари за доброволческата му дейност. Бакун доби доста голяма популярност в Европа и по света заради начина, по който посрещна председателя на италианската партия "Lega Nord" Матео Салвини - един от най-близките до Путин европейски партийни лидери.

Салвини бе решил да се появи на границата с Украйна, за да покаже "съпричастност" към бежанците от руската военна инвазия. Бакун обаче го прие повече от хладно и го изненада с подарък тениска с лика на Путин - основен елемент в досегашните PR-акции на италианския партиен лидер.

PR-фиаското на Матео Салвини - когато приятелят на Путин реши да спасява бежанците от Украйна

Анализаторите, които следят полската политика, са изненадани от реакцията на Бакун към бежанската криза. Причината – кметът на Пшемишъл принадлежеше към дясното популистко движение "Kukiz'15", основано през 2015 г. от музиканта Павел Кукиз.

Професорът по социология Рафал Панковски твърди, че политическата партия се застъпва за изграждане на стена на полско-украинската граница, вдъхновени от идеята на Доналд Тръмп за стена на границата между САЩ и Мексико. "Те дори предупреждаваха за "украинизация" на полския трудов пазар", казва той.

Според професора обаче настроенията срещу бежанците, които бяха характерни за Полша преди няколко години, са се променили изненадващо бързо, щом войната е стигнала до границата на страната. Бакун е един от онези хора, които са поели в тази посока.

Кметът казва, че е същият политик, който винаги е бил. Променила се е само ситуацията: "Допреди няколко седмици украинците не бяха бежанци, защото нямаше война. Войната е това, което се промени“.

Според Бакун настоящата система за подкрепа на бежанците не може да издържи вечно. Тя се крепи на доброволци, които ще работят, докато имат енергия. Но ако те се приберат вкъщи, градът може да рухне под напрежението на бежанската вълна. Затова от местната управа започват да водят разговори и с професионални хуманитарни организации, които да съдействат на града.

Дотогава кметът и останалите доброволци остават на първа линия, за да помагат на украинските граждани, и призовават още хора да се включат в тяхната инициатива.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем